Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akuten i Malmö börjar låsa dörren på natten

Från den 1 mars börjar akuten i Malmö låsa dörren mellan klockan 21 och 05. Men polisen räknar ändå med att behöva åka dit och spärra av vid skottlossningar som drar mycket folk till akuten.

Istället kommer en ordningsvakt öppna dörren in till väntrummet. Det var Sveriges Radio som var först att rapportera om nyheten.
Nära anhöriga får följa med när en person behöver akutvård, enligt Svante Normark, enhetschef på akuten i Malmö. Men i vissa fall har även många andra personer, som inte är nära anhöriga, följt med.
– När det händer vissa saker kommer det folk hit som inte behöver vara här. Vi vill framför allt fokusera på patienter som söker vård.
– Det är också för att skapa trygghet för de som jobbar ute i väntrummet och för övriga patienter som sitter och väntar, säger Svante Normark.
Folksamling utanför akuten efter en skottlossning i Malmö.Bild: Patrick Persson
Sedan tidigare ska det enligt Svante Normark finnas ordningsvakt i väntrummet, som nu helt enkelt flyttas till entrén.
Kommer man behöva vänta längre som patient om man har ett akut vårdbehov?
– Det ska man absolut inte behöva göra. Vi har haft en konsekvensanalys tillsammans med säkerhetsenheten, vår säkerhetsgrupp och vaktbolaget, där vi gått igenom eventuella risker som kan uppstå och hur man kan motverka dem.
Personal har utsatts för hot under sin arbetstid.
– Det förekommer att det uppstår hot eller verbala kränkningar, men allt rapporteras inte, säger Svante Normark.
På senare tid har polisen ofta spärrat av akutmottagningen i anslutning till att personer kommit in skadade efter knivskärningar eller skottlossningar. Hur det arbetet kommer se ut fortsatt är upp till polisen, enligt Svante Normark.
– Om de upplever att något hänt och att det finns en hotbild mot akutmottagningen så kan de spärra av, säger Svante Normark.
Akutens beslut att hålla dörren låst på natten förändrar inte polisens arbete vid större händelser på akuten, till exempel skottlossningar.
– Jag ser det som en säkerhetsförhöjande åtgärd för sjukhuset. Det är en bra lösning om de känner sig otrygga, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.
– Får vi en skjutning ingår det i vår arbetsuppgift att säkra upp sjukhuset och det kommer inte ändras utifrån detta.
På vilka grunder brukar polisen göra sina avspärrningarna, är det av säkerhetsskäl för sjukhuspersonalen och andra i väntrummet?
– För att man ska kunna jobba i lugn och ro. För det är helt ohållbart att det kommer in massa folk som är upprivna. Även att om någon har blivit skadad, skjuten, kan man inte utesluta att det finns en hotbild mot den personen. Så länge man inte vet vad det är för hotbild kan den kvarstå, säger Fredrik Bratt.
Gå till toppen