Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hon ställer upp för Rumänien

Lina Sandén från Lund prövar lyckan i melodifestivalen — för Rumänien. Hon deltar med låten After you, en schlagerballad utan tonartshöjning.

Lina Sandén kvalar med låten After you.Bild: Ingemar D Kristiansen
Uttagningarna till Eurovison song contest är i full gång runt om i Europa. Flera svenska artister och låtskrivare tävlar för andra länder, en av dem är 31-åriga Lina Sandén som kan komma att representera Rumänien.
Om hon vinner deras melodifestival, Eurovision Romania, vill säga.
– Det är drömmen förstås, det finns ingen häftigare tävling än Eurovision song contest, säger Lina Sandén.
– Men jag har hört en del av de andra rumänska bidragen och de är bra. Jag är optimistisk till mina chanser även om det finns många starka låtar, fortsätter hon i nästa andetag.
Låten After you har hon skrivit både text och musik till. Den kvalar under veckan. Upplägget är sådant att alla bidrag, ett 80-tal, presenteras i Rumäniens två stora tv-kanaler. På söndag offentliggör den rumänska juryn vilka 15 som går vidare till semifinal.
– Sedan blir det en final med några av de 15 bidragen. Då röstar det rumänska folket, de ringer in. Men det är med andra ord långt kvar. Jag är just nu en av de 80.
Att hon tävlar i just Rumänien är inte så märkligt som det låter. Vid sidan om jobbet som sångerska och låtskrivare arbetar Lina Sandén som reseguide i forna Östeuropa för ett stort bussbolag, resorna går i synnerhet till Ungern och Rumänien. Två länder som Lina Sandén har kommit att skatta väldigt högt.
Intresset tog fart när hon träffade sin sambo som har ungerskt påbrå.
Samtidigt är det en tillfällighet att det blev just Rumänien. Lina har tillsammans med musiker från Lund skickat olika bidrag till flera tävlingar runt om i Europa.
Hon var tidigare aktiv i Lunds studentliv, främst som sångerska i olika spex. Hon arbetar i dag professionellt som sångerska, framför allt inom radio (mycket reklam), men någon skolad musikalisk bakgrund har Lina Sandén inte.
– Men jag har alltid sjungit, och omgett mig med musik och musiker. Sedan har jag väl tagit till vara på alla möjligheter och även arbetat hårt för att saker ska hända. Jag har fått mycket kontakter i branschen.
Här kan lyssna på Lina Sandéns bidrag.
Gå till toppen