Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Migrationsverket spår fler asylsökande

Något fler asylsökande väntas till Sverige i år jämfört med förra året. Och siffran väntas stiga de kommande åren, enligt Migrationsverkets nya prognos. Verket varnar för ökad osäkerhet redan under hösten.

Migrationsverket presenterar i dag en ny asylprognos. Arkivbild.Bild: Susanne Lindholm/TT
34 700 människor väntas söka asyl i Sverige i år, vilket är 2 000 färre än i Migrationsverkets höstprognos. Men det innebär ändå en ökning jämfört med de 29 000 personer som faktiskt sökte asyl i fjol.
När statsminister Stefan Löfven (S) talade inför stor publik i ett köpcentrum i Skövde tog han upp migrationspolitiken och sade, utan att direkt kommentera de nya siffrorna, att mottagandet nu går att hantera.
– Vi hade en dramatisk situation 2015, men nu har vi vänt den och nu är det betydligt färre som söker sig till Sverige, sade Löfven.
Han och talade om att ha varit med om att ta "tuffa" men nödvändiga beslut om skärpta regler.
– Vi har inte byggt någon mur, men nu har vi ett mottagande som är långsiktigt hållbart, fler länder måste ta ansvar. Men ansvaret slutar inte där, de som får nej måste återvända, framhöll statsministern.
Migrationsverket ser behovet av att fatta fler beslut om ja eller nej till uppehållstillstånd som den svåraste utmaningen under året. Verket understryker att osäkerheten i prognosen är stor om hur många som kan antas söka asyl, det kan bli 10 000 fler eller färre än 34 700.
– Framför allt handlar det om överenskommelsen mellan EU och Turkiet. Kommer den att fortsätta? Här finns en del oklarheter. Sedan är det också så att vi räknar med att våra gränskontroller upphör i november i och med att man bara kan bevilja gränskontroller för två år, säger Veronika Lindstrand Kant, operativ chef på Migrationsverket.
Migrationsminister Morgan Johansson är inte särskilt oroad.
– EU kommer inte att tillåta de här okontrollerade genomströmningarna som vi såg exempel på hösten 2015. Det skulle vara politiskt väldigt svårt att acceptera för EU:s medlemsländer, säger han till TT.
Den stora utmaningen blir etableringen och särskilt bostadsbristen, enligt Morgan Johansson och Migrationsverket.
– I år kommer behovet av bosättningar i kommunerna att vara som allra störst. Vår prognos för personer som behöver anvisning är 26 500. Vi är medvetna om att det här är en stor utmaning för enskilda kommuner som kommer att kräva ett väl fungerande samarbete mellan oss och kommunerna. Men vår utgångspunkt är att vi ska tillämpa bosättningslagen, säger Lindstrand Kant.
Migrationsverket framhåller att det saknas cirka 1,3 miljarder kronor för att verket ska "kunna efterleva gällande lagar och förordningar". Det handlar om anslaget för ersättningar till asylsökande, kommuner och landsting inklusive bostäder för asylsökande.
Enligt Migrationsverket behövs det också extra anslag för att bekosta återvandringsbidrag. Annars kommer ansökningar under innevarande år att behöva avslås. Även anslaget för offentliga biträden behöver mer resurser, cirka 258 miljoner kronor.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att Migrationsverkets prognos visar att regeringens regelskärpningar varit otillräckliga.
"Under innevarande år väntas 34 700 nya ansökningar inkomma, vilket nästan motsvarar befolkningen i både Rinkeby och Tensta", skriver han i en kommentar.
Enligt Åkesson så står "Sveriges dörr öppen på vid gavel" fortfarande.

Fakta: Prognosen

Migrationsverket räknar med 25 000–45 000 asylsökande i år. Verkets så kallade planeringsantagande ligger på 34 700 personer, vilket är 2 000 färre jämfört med vad verket räknade med i oktober. 2016 kom 29 000 asylsökande.
För 2018 ligger prognosen på 25 000–65 000 asylsökande, men verket planerar för 35 000, vilket är 5 000 färre än i förra prognosen.
De ensamkommande barnen bedöms bli färre. I år väntas 2 400 och nästa år 2 900.
I fjol avgjorde Migrationsverket 112 000 asylärenden. Målet för 2017 är att klara av 105 000 beslut. I slutet av året bedöms handläggningstiden vara nere på tre–fyra månader.
Totalt 83 900 nyanlända bedöms bosätta sig i en kommun i år, då räknas även de som ordnar eget boende in. Vid årets början var 27 700 personer som fått uppehållstillstånd kvar i Migrationsverkets asylmottagning, på grund av att de inte kunnat anvisas till en kommun. Orsaken är bostadsbristen.
Antalet avslag som överklagas i Migrationsdomstolen är rekordmånga. Närmare 40 000 ärenden väntas överlämnas i år.
Källa: Migrationsverket
Gå till toppen