Vellinge

Miljoninvesteringar i Skanörs hamn skjuts på framtiden

Pirpromenaden och mathoddorna får vänta. Sommarens miljoninvesteringar i Skanörs hamn skjuts på framtiden. Orsaken: planerna på kallbadhuset har överklagats – igen.

I de tidiga skisserna på kallbadhuset fanns förslag på bryggor som sträckte sig ut i havet. De överklagades, och har nu helt strukits ur förslaget.Bild: Fojab Arkitekter
Upprustningen av Skanörs hamn startade förra året, när kommunen investerade fem miljoner i att bygga dansbana, cykelstråk och byta ut växtlighet och belysning.
Ambitionen var att satsa lika stort inför sommaren 2017 – men nu får planerna skjutas på framtiden. Den nya detaljplanen, som klubbades av fullmäktige i december, har överklagats igen.
Läs mer:Halvljumma planer på kallbadhus är heta igen
Totalt har sju av åtta sakägare motsatt sig planerna – den åttonde är Skanör Falsterbo Kallbadhus AB, som ska bygga den nya anläggningen.
– Tyvärr kan vi inte genomföra det vi tänkt. Överklagandet innebär troligen att vi får skjuta på investeringarna till nästa sommar, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Den stora stötestenen är liksom tidigare det planerade kallbadhuset vid Stens brygga. Redan 2014 riktade länsstyrelsen kritik mot förslaget, som då innehöll flera bryggor i området vid norra pirarmen som är ett skyddat Natura 2000-område. Efter det ströks planerna på bryggor helt.
"Överklagandet innebär troligen att vi får skjuta på investeringarna till nästa sommar", säger Carina Wutzler (M).Bild: Emil Langvad
I det nya förslaget finns istället ett tänkt soldäck, som länkas samman med den förlängda pirpromenaden som kommunen också vill anlägga.
– Vi vill också göra en större plattform för badande vid Stens brygga och bygga mer sittplatser vid vattnet, sager Carina Wutzler.
Hur mycket kan ni skala ner planerna och fortfarande kalla projektet ett kallbadhus?
– Det efterfrågas ett kallbadhus, men ett kallbadhus måste ha koppling till havet. Vi behöver både värna om tillgängligheten för allmänheten, men också kunna erbjuda gästerna på kallbadhuset tillgång till vattnet. Det handlar om att ge och ta.
Läs mer:Fortsatt storm om framtiden för Skanörs hamn
Andra planer i hamnen får också skjutas fram. Bland annat gav den nya detaljplanen större möjligheter för krögare som vill bygga ut. Det fanns också utrymme för ett antal småhoddor för mat och annan försäljning.
"En hamn är till för båtar och båtliv. Att tränga ut båtlivet för att bygga en nöjespark, det är fel", säger Anders Mattsson, ordförande i hamnföreningen, som har överklagat kallbadhuset. I projektgruppen som förra året arbetade med de nya planerna för hamnen diskuterades istället lösningen att bygga en enkel bastu vid Stens brygga.Bild: Henrik Rosenqvist
Hamnföreningen och båtklubben gick samman i en gemensam överklagan till mark- och miljödomstolen. I sin kritik av detaljplanen pekar de bland annat på att kallbadhusets tänkta soldäck kan begränsa tillgängligheten till Stens brygga, att planerna försvårar sjösättningen av båtar och översvämningsrisken.
Läs mer:Byggstart för Badhytten – men kallbadhuset dröjer
– För vår del är vi kritiska mot att det så kallade kallbadhuset tar bort båtplatser för vinteruppställning och parkeringsplatser. Ett kallbadhus borde locka fler besökare till hamnen, så det blir en ond cirkel, säger Anders Mattsson, ordförande i hamnföreningen.
Han ärockså skeptisk till att projektet fortfarande benämns som ett kallbadhus.
Läs mer:Protester mot kallbadhus
– I min värld ser ett kallbadhus ut som på Ribersborg, med bryggor ut i havet. Jag tror att huvudsyftet här är att bygga en konferenslokal som liknar Badhytten.
Hamnföreningen vill istället att kommunen tittar på alternativa platser, där möjligheten finns att anlägga bryggor.
– Det har inte utretts. Istället har kommunen låst sig vid det här förslaget. Man har lagt fram samma planer tidigare och de har fått lika mycket kritik varje gång.
Läs mer:Avsiktsförklaring klar för Skanörs kallbadhus
Var skulle man kunna bygga istället?
– Västerut från hamnen, i anslutning till sandfångaren. Det är kanske inte helt lätt, men man måste inte gapa efter så mycket och bygga en jätteanläggning.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Läs alla artiklar om: Ombyggnaden av Skanörs hamn
Gå till toppen