Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Nu lagar vi våra saker igen

Långsamhetens lov sjungs i designvärlden. Det ska ta tid, gärna århundraden, att tillverka saker och processen lyfts gärna upp i marknadsföring och försäljning.

Trots att försäljningen av designprylar, och att nya produkter ständigt lanseras, blir rösterna för en mer hållbar konsumtion allt starkare. Nu väljer vi med omsorg, och vi vill ha saker som håller länge.
Slit och släng har inte varit någons melodi på länge, men beteendet har funnits där, uppmuntrat av nyhetshets, snabba trendväxlingar och ett generellt högt tempo i samhället. Många säger nu stopp och det märks även i vilka produkter som hyllas. Gediget hantverk, omsorgsfullt utvalda material och tillverkare premieras av både tyckare och konsumenter. Om vi tidigare varit duktiga på att skänka bort och se till att våra avlagda saker lever vidare börjar vi nu också laga våra klenoder, om de trots allt ändå går sönder. Ett hantverk som lär göra oss ännu mer kvalitetsmedvetna med åren.
Inspirerade av budskapen om nyttan i att varva ner på såväl det samhälleliga som det personliga planet börjar vi också treva efter saker att tillverka själva. Som ett sätt att koppla av, men också att skapa saker vi får en verklig relation till och inte vill göra oss av med nästa säsong.

5 tecken på lovsång till långsamheten:

Bild: istock

1. DIY

Hantverk hyllas och vi gör saker med våra egna händer.

2. Inte snabbkaffe

Kaffedrickandet bekräftar trenden. Motsatsen till snabbkaffe är droppkaffe. Låt det droppa. Kanna från Chemex.

3. Absolut långsammast

I projektet Tree Trunk Chair gör designern Maarten Baas stolar genom att pressa in en form i ett växande träd. Stolen formas sedan av trädet. Beräknad tillverkningstid: 200 år.

4. Garanti som på mormors tid

Saker ska hålla länge. Finska textilföretaget Finlayson har en 50-årig garanti på utvalda produkter.
Bild: istock

5. Lappa och laga

Saker som går sönder slängs inte. De lagas.
Gå till toppen