Nord & Francke

Så ska det inte låta i ”Så ska det låta”

Det politiska läget i Sverige är bistert och ovisst. Både politiker och väljare famlar efter hållbara argument och en övertygelse. Då vill vi inte bli bortkollrade av att en partiledare, i detta fall kristdemokraternas Ebba Busch Thor, åmar sig i glittrig tröja och sjunger pophits på bästa sändningstid i Så ska det låta, en av SVT:s långkörare.
Vi vill inte heller läsa följande i Sveriges största tidning: Hon sjunger ytterligare några låtar och i ”Fever”, gamla 1950-talsdängan, vickar hon på rumpan och överträffar med råge Madonna när det gäller att sexa till låten/…/detta är en sensationell debut och början på ett nytt liv för Ebba Busch Thor.
Det är Jan Olov Andersson som skriver (hela texten är här), och ja, det är samme Andersson som i november intervjuade Lisa Ekdahl och upprepade gånger ledde in samtalet på man och barn men fick ett strålande svar på tal. Nord rasade om det här, förresten.
Vad jag funderar på är: hur trevlig får en politiker vara utan att det blir otrevligt? En toppolitiker, en partiledare? Jag vill inte vara fyrkantig MEN – ett visst mått av var sak på sin plats kan man ju kanske få begära, åtminstone av public service.
Det är alltså samma bolag, SVT, som godtyckligt blurrar bort märken på mössor, datorer och ölburkar i dramaserier för att undvika otillbörligt gynnande. Ja, jag talar om Skam. I lördags försökte Medierna i P1 (lyssna här) gå till botten med hur reglerna ser ut för detta och fick otillfredsställande svar från SVT, medan NRK förklarade hur varumärkena i serien faktiskt definierar rollfigurerna och att detta inte är slumpartat utan bygger på grundlig research. Och att ingenting förekommer som en följd av sponsring.
Jag har länge velat skriva sila mygg och svälja kameler och äntligen passar det in någonstans. Sportsändningarna i SVT dräller av tydliga varumärken, och där handlar det dessutom om ren sponsring. Och vad kan vara bättre reklam för ett parti på dekis än att tillåtas glamma loss i Så ska det låta? Ett äpple på en dator – nejtack. En partiledare ute på röstfiske – jatack. För övrigt fick ju Göran Hägglund byta lagkamrat i På spåret i år när Anna Ekström utsågs till minister. Två superbreda underhållningsprogram på samma SVT-kanal med så olika sätt att se på saken, tillåt mig att bli förvirrad.
Nu hör jag, mycket tydligt, hur någon säger kom igen katten, det svänger ju! Och visst, Busch Thor är ingen grön Ebba, direkt – rösten nervositetsdarrar visserligen lite när hon kastar sig ut i Dancing on my own men jag kommer ändå på mig själv att bli lite imponerad, på det där sättet man blir när man upptäcker en ny talang hos någon. Men hallå stopp! Längre in i programmet gör hon Det löser sig av Timbuktu och det är ett av de mest bisarra tv-ögonblicken jag har upplevt på länge (nitton minuter in här). Timbuktus text handlar bland annat om en oönskad graviditet och där står Busch Thor med sin gravidmage och sina firmafestiga hiphopmoves och bara en googling bort finns en intervju med henne i Världen idag där hon säger: Jag anser att vi behöver ha en nollvision och göra mer i abortfrågan. Här har Kristdemokraterna inte lyckats tillräckligt väl de senaste åren.
I Skavlan i fredags hyllade Henrik Schyffert Svenska Akademien – några torra som sitter i Gamla stan och läser böcker för varann, har på sig medaljer och står på rad – och det var så befriande på något sätt. SVT skulle också behöva lära sig att stå på rad och balansera utan att slinta runt i gråzonerna.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen