Åsikter

Läsartext: Staden förlorar lite av sin själ

Bandet Mother Mersy repar i Kajplats 305.Bild: Peter Frennesson
I Sydsvenskan gick det nyligen att läsa att anrika Kajplats 305 vid Malmö högskolas område vid Bassängkajen ska rivas. Ett 40-tal unga band som repar där slängs ut. Huset är ett kulturcentrum där klassiska band som Wilmer X och Cardigans spelat och ett stort antal andra påbörjat sina karriärer. Nu ska kulturen och historian bort och ersättas med - vågar man gissa på en lyxig glas- och betongbyggnad eller bilväg?
Vad spelar det för roll om ett gammalt tegelhus ersätts med något nytt och fräscht, undrar säkert många. Jag svarar med en motfråga: Vad är det som gör att folk trivs på platser som Lilla torg, Visby och Gamla stan i Stockholm? Jo, att det är platser där gamla byggnader bevarats och man inte kompromissat med platsens historia och karaktär.
Faktum är att Malmös innerstad för ungefär 60 år sedan såg ut ungefär som Stockholms Gamla stan, innan rivningshysterin inleddes på femtiotalet och pågick inpå 90-talet. Trots att stora delar av Malmös vackra gamla bebyggelse ersatts med charmlösa betongklumpar, verkar kommunen inte riktigt lärt sig av sina misstag. Området kring Varvsbassängen har en anrik historia som påminner oss om Malmös glansdagar som stolt industristad.
Tegelbyggnaderna påminner om New Yorks gamla industrilokaler, som där varsamt renoverats till coola lägenheter, kontor och gallerier. Varför inte göra samma sak här? Att bygga ”nytt och fräscht” finns det gott om plats för i Malmö ändå, på tomma ytor i Hyllie, norra Ön och delar av Sorgenfri.
För varje gammal byggnad som rivs förlorar staden lite av sin historia och själ, men kanske går det inte att lära en gammal hund att sitta. Kommunen har ju trots allt begått samma misstag om och om igen i 65 år.

Erik Johansson

Malmöbo
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen