Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Terrorexpert: ”Inte rimligt jämföra branden i Malmö med dåden i Paris och Bryssel”

President Donald Trump pekar ut en brand i Malmö på listan över radikala jihadistdåd som massmedia har mörkat. Terrorexperten Magnus Ranststorp är starkt kritisk mot Trumps uttalande. ”Det finns ingen rimlighet i att jämföra branden i Malmö med dåden i Paris och Bryssel”, säger Magnus Ranstorp till Sydsvenskan.

Den här branden utpekas av president Trump som underrapporterad.Bild: Bengt Arvidson
Den 11 oktober förra året krossades fönster, och flaskor med brandfarlig vätska kastades in i den arabiska kulturföreningen Aldorrs lokaler på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.
Branddådet uppmärksammades av Sydsvenskan. Skadorna blev begränsade.
Läs mer: Bönelokal eldhärjad på Norra Grängesbergsgatan
Snart fyra månader senare har branden nu fått stor, internationell uppmärksamhet.
Detta efter att USA:s president Donald Trump länkat Malmöhändelsen till 77 andra attacker från hela världen som, enligt Trump, inte rapporterats tillräckligt i medier.
– Ni har sett vad som hände i Paris och Nice. Det händer i hela Europa. Det har gått så långt att det inte ens rapporteras, hävdade Trump under ett besök på en militär kommandocentral i Florida på måndagen, rapporterar AFP.
Tidningen Washington Post har publicerat hela listan från Vita Huset med 78 underrapporterade terrorattacker. Malmöbranden finns med.
Tio dagar efter Malmöbranden, tog terrorgruppen IS på sig dådet. Detta via den välkända IS-tidningen al-Naba.
Sydsvenskan talade då med terrorforskaren Magnus Ranstorp, som var mycket tveksam till uppgiften att IS står bakom Malmöbranden.
Läs mer: Expert ställer sig frågande till påstått terrordåd i Malmö
Nu har Magnus Ranstorp studerat Vita Husets lista över 78 underrapporterade terrordåd, inklusive branden i Malmö. Ranstorp är kritisk.
— Det är en mycket märklig lista. Trump talar om vad västerländsk media har bevakat, men menar nog vad amerikansk press har bevakat. Parisdåden, Bryssel och Köpenhamn bevakades ju massivt av pressen. Det vet vi alla i Europa, säger Magnus Ranstorp.
Terrorexperten Magnus Ranstorp är kritiskt mot att president Trump jämför branden i Malmö med dåden i Bryssel och Paris.Bild: Victor Lundberg / TT
Och på samma lista finns branden i Malmö?
— Det beror nog enbart på att tidningen al-Naba tog upp branden i Malmö. Annars tvivlar jag på att branden i Malmö hade kommit upp på radarskärmarna.
IS uppmärksammade Malmöbranden och nu uppmärksammas den av president Trump. Hur ser du på det?
— Här finns en växelverkan. För Trump är IS den stora fienden. IS gör allt för att synas och är mästare på propaganda, säger Ranstorp.
— Trump är däremot ingen mästare på propaganda. Det visar den här listan. Den är ganska lätt att skjuta ner. Det finns ingen rimlighet att västlig massmedia utanför det omedelbara närområdet ska rapportera om en händelse som den i Malmö, där ingen skadades, säger Magnus Rantorp.
Så Malmöbor behöver inte vara oroliga?
— Jag tror att Malmöbor har is i magen. Självklart finns det extremism i staden. Osama Krayem från Malmö var med i Brysselattacken och inblandad i Parisattacken. Men steg inte rädslan i Malmö då, så bör den inte göra det nu.
En syrisk 29-årig man med uppehållstillstånd i Sverige sitter sedan i december häktad, misstänkt för branden på Norra Grängesbergsgatan. Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström på riksenheten för säkerhetsmål begärde honom häktad för terroristbrott. Malmö tingsrätt stannade via mordbrand av normalgraden.
Läs mer: Tingsrätten underkänner terrorbevis
– Jag tycker att det var väldigt klokt av internationell media att inte rapportera om en mindre brand i en bönelokal i Malmö där ingen skadades, säger 29-åringens advokat Lars Edman.
Säkerhetspolisten har hållit upprepade förhör med 29-åringen, som förnekar brott.
– Han är väldigt irriterad över att han sitter frihetsberövad över en händelse han menar att han inte har något med att göra. Han har jobbat med humanitära insatser under kriget i Syrienb, säger advokat Lars Edman.
Hur har din klient reagerat på att uppmärksammas av först IS och sedan Donald Trump?
– Det är naturligtvis saker som utredarna från Säkerhetspolisen har intresserat sig för. Men om jag kommenterar det så kommer jag farligt nära förundersökningssekretessen, säger Lars Edman.
Läs alla artiklar om: Donald Trumps terrorlista
Gå till toppen