Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga idéer för framtidens boende

Förslaget som tog ut svängarna mest tilltalade LKF:s jury. Panoramafönster och en utdragbar säng – under köksgolvet.

Polhemseleverna Viking Ericsson, Johan Ekander och Dag Elfström visar sin modell ”Loftet” för LKF:s Gunilla Flygare och Marie Enmark.Bild: Ingemar D Kristiansen
Klass TE14 C från Polhemskolan presenterade på tisdagen sina idéer om framtidens studentbostäder för LKF. Utmaningen som de fått av bostadsbolaget bestod i att rita så små och billiga lägenheter som möjligt. Helst med många innovativa lösningar samtidigt som lägenheten även måste innehålla kök, toalett med dusch samt en genomtänkt plan för förvaring.
Eleverna, som läser inriktning arkitektur (samhällsbyggande och miljö), bjöd på en lång kreativa idéer. Bland dem kan nämnas höga garderober med en skjutbar stege enligt gammal biblioteksmodell. En annan innovativ lösning som fick beröm var ett riktigt stort fönster med fransk balkong.
– Det är en bra och rolig idé som inte tar någon yta. Man kan ju i princip sitta och sola inomhus, sade LKF:s vd Håkan Ekelund, uppskattande.
Övriga i LKF:s jury var affärsutvecklingschef Gunilla Flygare, byggprojektledare Anna Medin och projektutvecklare Marie Enmark.
Många av eleverna hade med loftsängar i sina förslag. Även rejäl takhöjd för att få rymd återkom, liksom skjutdörrar för att spara så mycket utrymme som möjligt.
En av grupperna tog ut svängarna något mer än övriga, och det förslaget "Golv i kvadrat" vann.
– Alla förslagen var bra och vi tyckte att elevernas presentationer var fantastiska. Motiveringen till varför "Golv i kvadrat” vann är att de skapade en särskilt yteffektiv och innovativ lägenhet. De har låtit golvet få olika funktioner genom att göra en trappa upp mot köket. Under trappan finns en utdragbar säng på hjul, säger Gunilla Flygare.
Juryn uppskattade även att förslaget hade en smart plan för förvaring. Dessutom fanns fanns ett stort panoramafönster för maximalt ljusinsläpp.
– Poängen för oss är att vi vill ta del av ungdomarnas idéer. Deras kreativa tankar och förslag kring hur de vill bo i framtiden är viktiga för oss när vi ska bygga nytt, fortsätter Gunilla Flygare.
”Golv i kvadrat” var skapat av Pontus Johansson, Matilda Norberg och Lena Kucharska.
Tävlingen är en del i LKF Labs, ett projekt som LKF har startat för att utveckla framtidens boende.
Gå till toppen