Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt fler butiksrånare använder skjutvapen

Malmös butiker är drabbade av en rånvåg och innerstaden har varit värst utsatt. 2016 var ett rekordår i antal rån med skjutvapen, enligt Brottsförebyggande rådets siffror.
– Vi har ögonen på detta, säger Andy Roberts, lokalpolisområdschef för Malmö norr

Förra veckan skottskadades en anställd i det tredje butiksrånet på en och samma kväll i Malmö. Attacken är del av en större trend – en rånvåg mot kvartersbutiker och livsmedelsaffärer.
Läs också En skottskadad vid tredje butiksrånet på en kväll i Malmö
– Just nu har vi en uppåtgående trend som vi tittar på. Vi har ögonen på detta. Det pågår åtgärder men jag vill inte kommentera vilka, säger Andy Roberts, lokalpolisområdschef för Malmö norr.
Andy Roberts.Bild: Albin Brönmark
Det handlar både om små och stora butiker som drabbas och de illegala vapnen på gatorna har påverkat situationen för Malmös handlare. Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära siffror rånades 83 butiker under 2016. Vid 45 tillfällen var rånarna utrustade med någon form av skjutvapen.
Med andra ord – fler butiksrån med skjutvapen än utan. Det första gången på minst tio år som förhållandena ser ut på det sättet.
– Det är lätt att få tillgång till vapen och då kommer man också att använda dem, säger Andy Roberts.
Majoriteten av fjorårets rån skedde i Innerstaden. Från november i fjor fram till förra veckan rånades mer än dubbelt så många butiker i Malmö som under samma period året innan. Sydsvenskan har tidigare berättat om butiksägaren Mohammed Abo-Tabikh som i vintras mötte två beväpnade rånare i sin butik på Segevång.
Butiksägaren Mohammed Abo-Tabikh hotades av en rånare med machete.Bild: Patrik Renmark
– Man är orolig hela tiden, inte bara på kvällarna. Rånarna har inga fasta tider utan kan komma när som helst. Jag blir trygg först efter att jag har satt nyckeln i låset och gått hem på kvällen, sade han.
Efter rånet kände han sig ensam och övergiven av myndigheterna och var kritisk till att misstänkta som grips med vapen i offentliga miljöer kan släppas ut på gatan igen.
Polischefen Andy Roberts delar butiksägarens uppfattning om vapenbrotten:
– Malmö har varit drivande i detta med Petra Stenkula och Stefan Sinteus i spetsen. Man bör se över vapenlagstiftningen med högre straffsatser som leder till häktning. Detta är på allas agenda, säger han.
Läs också Väpnat rån mot livsmedelsaffär i Malmö
Rutinen är att butiksanställda som rånas ska informeras om möjligheterna att få stöd i egenskap av brottsoffer. Men upplevelsen av utsatthet kan vara svår att råda bot på.
– Det är olyckligt att känslan är där. Jag hoppas att man i samband med de första utredningsåtgärderna förklarar hur man går vidare. Att man är ett brottsoffer, säger Andy Roberts.
– Man får hem en tjock lunta med broschyrer och kontaktummer från polisen i brevlådan. Sedan beror det så klart på hur pass mottaglig man är.
Han uppmanar butiksägare att se över sin kontanthantering och rutinerna vid kassatömningen. De ska vara svårt att få med sig pengar är budskapet. Han tycker även att det finns även anledning att fundera över var man placerar attraktivt gods som cigaretter.
– Var vaksam. Rånarna rekognoserar oftast innan de slår till. Man ska vara uppmärksam på udda betenden, säger Andy Roberts.
Bild: Patrick Persson

Anmälda butiksrån i Malmö

2012: 38, varav 14 med skjutvapen.
2013: 69, varav 31 med skjutvapen.
2014: 35, varav 11 med skjutvapen.
2015: 78, varav 29 med skjutvapen
2016: 83, varav 45 med skjutvapen. (preliminära siffror)

Här rånades butikerna

Norr (Kirseberg, Västra hamnen och delar av centrum): 13
Öster (Rosengård, Husie, Jägersro och sallerup): 7
Söder (Oxie och Lindängen) 14
Väster (Limhamn, Tygelsjö, Bunkeflo och Hyllie): 16
Innerstaden (Slottsstaden, Möllevången, Sofielund och delar av Ribersborg): 33
Källa: BRÅ
Gå till toppen