Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snöröjande vaktmästare skjuten vid Pildammsparken – gängkriminella gripna

Det var en vaktmästare med ansvar för snöröjning som sköts i natt nära Pildammsparken. Mannen har livshotande skador. Flera personer har gripits, och åtminstone en del av dem ses av polisen som gängkriminella.

Den man som har livshotande skador efter nattens skjutning vid Roskildevägen är en medelålders man som sköts när han var ute för att röja snö.
Det uppger en kollega till mannen för Sydsvenskan.
— Han kommer här för att skotta snö och så blir han skjuten, säger kollegan.
Den skjutne arbetar för ett markföretag, på uppdrag av en bostadsrättsförening.
— Jag sitter just nu hos polisen, säger bostadsrättsföreningens ordförande till Sydsvenskan.
Den skjutne mannen är tidigare okänd av polisen.
Polis genomförde tekniska undersökningar på brottsplatsen under förmiddagen på onsdagen.Bild: Anders Paulsson
Klockan 10 på onsdagsmorgonen meddelar polis att flera personer har gripits.
— Vi har flera personer frihetsberövade. Vi vill inte gå in på detaljer om hur många som har gripits. Men det är kopplat till nattens skjutning och personerna misstänks även för andra brott, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral.
Malmös polismästare Stefan Sintéus pekar ut de gripna som gängkriminella.
— Personerna blev ganska snabbt kända av oss. De vi har frihetsberövade är kända av oss sedan tidigare. Vi har haft fokus på dem tidigare, säger Stefan Sintéus.
Polisuppgifter klockan 10:30 säger att den skjutne mannens skador betraktas som livshotande av vården.
– Personen är allvarligt skadad, men vi fick från sjukvården att man har stabiliserat läget för några timmar sedan, sa polismästare Stefan Sintéus då.
Vid 13.30-tiden på onsdagseftermiddagen meddelade Region Skåne att mannens skador fortfarande betraktas som livshotande.
Under natten spärrade Malmöpolisen av en sträcka om ett par hundra meter på Roskildevägen från Carl Gustafs väg i riktning mot John Ericssons väg.
Cirka 300 meter av Roskildevägen utmed Pildammsparken spärrades under natten av med polisband.Bild: Patrick Persson
Larmet kom två timmar in på onsdagen.
– Klockan 01.59 fick vi in samtal från boende i området att det hörts skottlossning, och vi åkte dit och hittade en man som blivit skjuten, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.
– Platsen är avspärrad och tekniker har budats dit. Sedan har vi hållt på med vittnesförhör och hundspårning, men i nuläget har vi ingen misstänkt frihetsberövad i ärendet, sa Calle Persson på morgonen.
En förundersökning har inletts om försök till mord.
Polisen bevakade tidigt på onsdagsmorgonen akuten.
Polisens tekniker och dykare från räddningstjänsten söker i PildammsparkenBild: Patrik Renmark
Mannens kläder togs om hand för teknisk undersökning.
Klockan 07:29 på onsdagsmorgonen var polisens tekniker är klara och dörrknackning inleddes runt platsen för mordförsöket.
Något senare uppgav Stephan Söderholm på polisens ledningcentral att polisens agenda för grova brott är igångsatt.
Den skottskadade mannen uppges ha påträffats i en källartrapp på Roskildevägen.
Plats för skjutningen: En källartrappa på Roskildevägen nära Pildammsparken.Bild: Tobias Barkman
En del av Pildammsparken spärrades tidigt av, bara ett stenkast från brottsplatsen och på andra sidan häcken som löper längs Roskildevägen. Polisen intresse var riktat mot den mindre av dammarna i parken som delvis var täckt av is-sörja.
Strax efter klockan tio på förmiddagen gick en av Räddningstjänsten Syds dykare, med lufttuber på ryggen, ner i vattnet och sökte av botten och strandkanten i dammen. I den rådande temperaturen klarar de av att vara under ytan i omkring en timme och en extra dykare stod beredd vid strandkanten.
Dykare söker i den mindre dammen i Pildammsparken efter föremål som kan vara intressanta i utredningen.Bild: Bengt Arvidson
Ett tiotal polispatruller arbetade på onsdagsmorgonen runt Roskildevägen och Pildammsparken. Polisinsatser pågår även på andra platser.
Vid 04.30 på morgonen kom polisens tekniker till platsen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen