Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Ingrosso skrev av sig om brustet förhållande

Förhållandet sprack och Benjamin Ingrosso reste till USA för att skriva musik. Nu tävlar han i Melodifestivalen med en av låtarna som skrevs där – om svåra uppbrott. – Låten skrevs när jag var mitt ledsna jag, säger han.

Benjamin Ingrosso vann Lilla Melodifestivalen 2006. Nu debuterar han i Melodifestivalen med låten "Good lovin'".Bild: Henrik Montgomery/TT
Musikskrivandet har pågått sedan han var sex, sju år. Som åttaåring skrev han låten ”Hej Sofia” och segrade med den i Lilla Melodifestivalen 2006. Det är en dänga som han än i dag kan höra när han möter folk på stan.
– Väldigt roligt att den låten fortfarande funkar för barn, säger Benjamin Ingrosso.
Han har lämnat en period i livet då han enbart ville vara låtskrivare och inte artist. I takt med att åren gått har han ändrat sig och vill framföra vissa låtar också. De souligaste låtarna behåller han ofta själv.
– Jag behövde mogna i min röst och mitt sound. Nu har jag fått skriva i rätt många år och är rätt medveten om vilket mitt sound är.
Självupplevda grejer beskriver Benjamin Ingrosso som inspiration i låtskrivandet. Precis som med "Good lovin'", som han tävlar med i Melodifestivalens andra deltävling i Malmö på lördag. I samma stad, men på en betydligt mindre scen, framförde mamma Pernilla Wahlgren ”Piccadilly Circus” under Melodifestivalen 1985. Nu är det Malmö arena som gäller.
– "Good lovin" handlar om när man precis har kommit ur en relation och inte riktigt kan släppa sitt ex, att man bara minns de bra stunderna.
Benjamin Ingrosso drog till USA strax efter uppbrottet med flickvännen för några månader sedan, och ”Good lovin'" var den första låten som skrevs på andra sidan Atlanten.
– Det känns lite nervöst att sjunga den här låten framför en massa miljoner tittare, samtidigt känns det som något fint.
Turen till USA var den bästa resan någonsin, säger han.
– Jag träffade grymma människor och låtskrivare och utvecklades. Jag fick visa mig för helt nya människor, som inte har någon aning om vem jag är. De har ingen bild av "killen som vunnit 'Let's dance'". De hör min musik och ser det jag gör på plats, och drar slutsatser därifrån.
Benjamin Ingrosso beskriver bidraget som ganska otypiskt för Melodifestivalen. Han hoppas att publiken också tycker så.
– Det hade varit skitfett, säger han och betonar att låten inte specialskriven för att passa Melodifestivalen.
Då "Good lovin'" skrevs var det främst ett sätt att bearbeta förhållandet som tog slut.
– I stället för att prata om det och typ gråta varje dag så skrev jag låtar om det, och fick ut min frustration på det sättet. Det var verkligen en sjukt bra grej för mig att skriva av mig.

Fakta: Benjamin Ingrosso

Benjamin Ingrosso föddes 1997 i Stockholm. Han vann Lilla Melodifestivalen 2006 med låten ”Hej Sofia” och har medverkat i flera musikaler och teaterpjäser, bland annat ”Nils Karlsson Pyssling” och "Hujedamej va' många sånger".
Han deltog i tv-programmet ”Let's Dance” 2014 – och vann.
Benjamin Ingrosso har arbetat som låtskrivare i flera år och släppte singeln ”Fall in love” 2015.
På Allsång på Skansen-scenen har han uppträtt tillsammans med mamma Pernilla Wahlgren. Hon tävlade i Melodifestivalen med låten ”Piccadilly Circus” 1985. I år debuterar Benjamin Ingrosso i Melodifestivalen med ”Good lovin'”.

Fakta: Startfältet i Malmö

• 1. Mariette: ”A million years”
• 2. Roger Pontare: ”Himmel och hav”
• 3. Etzia: ”Up”
• 4. Allyawan: ”Vart haru varit”
• 5. Dismissed: ”Hearts align”
• 6. Lisa Ajax: ”I don’t give a”
• 7. Benjamin Ingrosso: ”Good lovin’"
Gå till toppen