Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

“Pride är något som rör alla”

Planeringen av Lundapride 2017 är i full gång. Med tre dagars festival, fossilfri Prideparad och vegansk mat hoppas projektledarna Jonas Lönnberg och Charlie Hedhav på den mest inkluderande och glädjespridande Pridefesten hittills.

Bild: Mikaela Somnell
Charlie Hedhav och Jonas Lönnberg får ofta frågan ifall Pride fortfarande behövs. Är vi inte tillräckligt jämställda vid det här laget? Det är ju inte som i Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar längre"? Men har man blivit nedslagen och fått glåpord efter sig för att man hållit sin pojkvän i handen på stan så vet man att Pride behövs.
– Som Pridearrangör är jag väldigt öppen med min sexuella läggning. Men ändå vågar jag inte hålla min kille i handen offentligt. Det är en risk, säger Jonas.
– I Sverige gjordes det en enkät om hbtq-personers psykiska hälsa under 2016, vilket visade att den psykiska ohälsan är väldigt utbredd inom den här gruppen. Så Lund är långtifrån perfekt, säger Charlie.
Jonas har varit engagerad i Lundapride sedan det startade 2014 och Charlie blev en del av evenemanget 2015. De tycker att det har varit lyckat från början men att det fortfarande finns stora utmaningar, både för Pride och jämställdhetsarbetet i kommunen i övrigt.
Hbtq-personer diskrimineras forfarande, hävdar de.
– Fler måste stödja kampen. Därför har Lundapride i år temat “Tillsammans”, säger Charlie.
Syftet med temat är att nå så många olika grupper som möjligt och inte bara unga stadsbor. För att lyckas med detta kommer man att satsa på flera olika marknadsföringskanaler. Bland annat ska de göra reklam via Domkyrkan för att nå äldre personer.
– Förra året var det en äldre dam som ryckte ner en Prideflagga från en vägg, knäckte den i två delar och rullade sedan iväg med den på sin rullator. Men förutom det så var alla äldre väldigt trevliga och intresserade. Det gäller bara att nå dem, säger Jonas.
För att ge så många som möjligt en chans att delta i Lundapride har man i år utökat festivalen till ett tredagars-evenemang, jämfört med tidigare år då man bara haft en dag.
– Att ha en längre Lundapride är en del i arbetet att göra eventet mer inkluderande så att fler kan vara med, säger Jonas.
Det kommer att hållas extra mycket aktiviteter och festligheter med bland annat en regnbågsmässa i Domkyrkan på söndagen och förhoppningsvis en repris av poolpartyt som gjorde succé förra året.
– En annan nyhet är att vi bara kommer att ha vegansk mat. Vi kommer också att ha en fossilfri pride-parad under lördagen utan bilar för att ta hänsyn till miljön, säger Jonas.
Hur är Lund som hbtqia-stad generellt?
– Sådär. Den är accepterande men inte så välkomnande. Studentvärlden är väldigt heteronormativ och det finns ingen gaybar eller annan naturlig mötesplats, säger Charlie.
Charlie Hedhav och Jonas Lönnberg tycker att man i Lund har en bild av att man är mer progressiv än vad man egentligen är.
– Men samtidigt älskar vi båda Lund. Vi gör det här av kärlek till Lund. Vi vill bidra till att göra staden mer välkomnande för alla, säger Jonas.

Ett tillfälle när alla kan känna sig trygga

"När vi under Lundapride 2015 står i infotältet och svarar på frågor kommer en man fram till oss. Han är lite blyg först och ber om en gratisbiljett till kvällens Poolparty på Högevall. När han väl har biljetten i sin hand får han ett leende på läpparna och berättar att han sällan går ut och skulle aldrig i vanliga fall våga gå till ett badhus. Men just ikväll, när alla är välkomna och han är en del av normen så måste han passa på. Det är på grund av honom och alla andra människor som för en gång skull känner sig trygga och som en del av det offentliga rummet, som vi fortfarande driver Pride."
Gå till toppen