Nyheter

Sarah Nakiito vill sätta färg på catwalken

Sarah Nakiito hatade syslöjd i skolan, men har alltid varit intresserad av tyger. I dagarna visar hon kläder och smycken på Moriskan. Skapandet har hjälpt henne under en tid av sjukdom.

”Malmö har ingen modevecka, men det är flera sådana på gång runt om i världen nu - så det passar bra i tiden. Det blir en 'minimini-fashion week'”, säger Sarah Nikito om visningen på Moriskan.Bild: Cecilia Lindberg
Vi kikar in i den ljusa ateljén på Sofielund som är fylld med tyg, verktyg och symaskiner. Här skapar Sarah Nakiito sina kläder och smycken. Afrikanska tyger samsas med denim, siden och egna tryck i skärningar som ofta är skandinaviska i snittet.
Det var i samband med dotterns födelse för nio år sedan som hon började sy - eftersom hon tyckte att utbudet av barnkläder var tråkigt. Hon vill också att dottern via kläderna skulle få känna att hon var en del av den kultur som Sarah växt upp med i Uganda där hon bodde under sina tio första år.
– Tyger, teknik och tillverkning hade jag länge varit intresserad av. I Uganda, där jag växte upp, såg jag hur kvinnorna tryckte tyger. Men jag hatade syslöjd i skolan och var nära att få IG. För att höja mitt betyg i nian fick jag en chans att sy en egen balklänning. Det lade jag ner oerhört mycket tid på, sydde på nätterna och lyckades höja betyget.
När balklänningen var klar och betyget säkrat, blev det inte något mer sytt på flera år. Andra intressen, som dans och ett engagemang för ideellt socialt arbetet fyllde hennes dagar.
I början på 2000-talet blev hon nyfiken på Malmö, flyttade hit och började på programmet Språk-migration-globalisering. Och i slutet av utbildningen, när dottern föddes tog intresset för att sy ny fart. I början sydde hon mest barnkläder, men efter hand blev det även vuxenkläder.
Efter att i ett par år ha jobbat heltid ett på olika transitboenden, samtidigt som hon läste på sin master, valde hon att fokusera mer på det kreativa och utbildade sig på Tillskärarakademien i Malmö.
Efter utbildningen fick hon jobb på Malmö opera där hon var en i teamet som sydda kostymer till föreställningen ”Les Miserables”.
Jobbet var tillfälligt och hon gick vidare till ett jobb på Arbetsförmedlingen. Där jobbade hon ett par år innan det tog stopp och hon gick in i väggen. Symaskinen blev ett sätt att rehabilitera sig själv.
– Jag är fortfarande sjukskriven och är verkligen inte tillbaka i den bemärkelsen att jag skulle kunna arbeta med människor i kris eller sitta på ett kontor 40 timmar per vecka. Däremot har skaparlusten hjälpt mig att efter två års sängliggande komma upp och göra något de dagar det finns ork, säger hon.
När hon blev tillfrågad att göra en kollektion till modeveckan i Stockholm i höstas var det inte alls självklart att tacka ja.
– Jag var inte säker på att jag skulle klara det, och det var ett riktigt slitigt åtagande på ett sätt som jag inte beräknat, men det gick och det var kul att väckas till lust på det sättet.
Vid visningen på Moriskan visas både kläder och smycken. Det senare är ett resultat av att Sarah ville vila från symaskinen och samtidig återanvända material som blivit över.
Till vem riktar sig visningen?
– Till alla som vill se något annat än vitt, grått och beige. Till alla som vill se en variation på catwalken med andra modeller än de trådsmala, vita modellerna. Här är det väldigt blandat. Men professionellt och snyggt.

Sarah Nakiito

Gör: Designer bakom märket Kalunji040. Trycker även tyger.
Bor: I kollektivhuset på Sofielund.
Familj: Dotter på nio år. ”Familjen är jättestor, både den biologiska och en egen socialt ​​konstruerad”.
Aktuell: Visar sin senast klädkollektion samt smycken på Moriskan den 10/2 klockan 19. Fri entré.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen