Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljusvandring i Sorgenfri ska skapa nyfikenhet och trygghet

En färgparad i träden vid det lite kusliga stråket mot Södra kyrkogården. Upplysta "skyddsänglar" utanför ett bostadshus. Både besökare och boende får se Sorgenfri i nytt ljus.

– Det är roligt att det händer något i området. Fast det är lite märkligt med ljudet, säger Marie Nilsson, som passerar de ljudsatta skyddsänglarna vid Spånehusvägen på sin hundpromenad.
Under en vecka, 10-19 februari, kan man ljusvandra i kvarteren mellan Sorgenfrivägen och Amiralsgatan. Arton ljusinstallationer finns utplacerade på byggnader, i träd och vid torg. Några är gamla kändisar i Malmös belysningsvärld som Lampan. Andra är helt nya.
Klimatskyddsänglarna, som också är ljudsatta, hänger på Spånehusvägen. De har olika roller som beskyddare av Arktis, av bin och av lövskog, förklarar konstnären Åse Persson.Bild: Peter Frennesson
– Vi vill rikta uppmärksamheten på en stadsdel som inte så många känner till. Få folk att upptäcka kvarteren, och de boende att känna sig stolta över sitt område, säger Maja Johansson, projektledare på miljöförvaltningen.
En annan bakgrund till projektet Stadens ljus: Sorgenfri är att kommunen vill öka tryggheten. I en trygghetsmätning 2013 visade det sig att flera platser i området upplevdes som lite obehagliga.
– Det ville vi också göra något åt, säger Maja Johansson.
Ljusinstallationerna i Sorgenfri flyttas till nya platser. Men i samband med projektet har kommunen bytt ut alla gatlyktor mot nya med ett varmare vitt ljus, och satt upp flera nya stolpar. Det ljuset blir kvar.
Fyrbåken, vägledaren, står ute vid Amiralsgatan. Designen är gjord av Malmös ljusmästare Johan Moritz och Bertil Göransson.Bild: Peter Frennesson
Gigantomaten, i en liten lila kiosk, projicerar ansikten på en fasad vid Arildsplan. I bakgrunden en gammal bekant - Lampan.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen