Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Någon betalar dyrt för den billiga matkassen och ofta är det miljön.”

Maten ska inte bli billigare utan bättre. Livsmedelsnäringen är en sektor där det behöver satsas massor på innovation. Det krävs om mer mat ska kunna produceras på mindre yta och på ett mer hållbart sätt, skriver Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.

Klenare utbud, högre priser. Kyla, snö och översvämningar i Sydeuropa gjorde grönsaksdisken tristare nyligen.Bild: Björn Lindgren/TT
Rubrik i tidningen den 28 januari – ”Snö i Europa ger tomma grönsaksdiskar”.
Artikeln berättar om hur kyla, snö och översvämningar har gått ut över skördarna i Sydeuropa och plötsligt är den här på riktigt, klimatförändringen, och den visar sig i livsmedelsnäringen, den sektor som kommer att drabbas hårdast om ingenting görs nu.
Har du tänkt att fortsätta äta i morgon?
De flesta av oss skulle svara ja. Det är inget bra val att sluta äta. I vår del av världen är det självklart att det finns mat i överflöd. Och medan vi överkonsumerar och bekymrar oss om matsvinn, medan var tredje livsmedelskasse i Europa går direkt i slasken, börjar ett ännu större hot torna upp sig vid horisonten. Läs och ta in innebörden:
Om vi vill äta i morgon och föda en växande värld så måste vi producera mer mat, på en mindre yta, på ett mer hållbart sätt.
Förra året inföll Earth Overshoot Day den 8 augusti. Det var då vi bokstavligen började låna från framtiden. Den 8 augusti hade vi använt upp de resurser världen kan återskapa per år, genom att överfiska, överskörda och släppa ut mer koldioxid i atmosfären än vad våra skogar kan ta hand om.
Vartenda år flyttas den här dagen i fel riktning och vi får gå tillbaka till tidigt 70-tal för att hitta en värld i balans. Och ändå måste vi fortsätta att producera mer mat.
Detta är den stora utmaning och paradox som vi måste förhålla oss till.
Livsmedelsnäringen och livsmedelsindustrin är livsviktig. Vi kan inte välja bort den. Som konsumenter kan vi påverka den genom att göra bra val. Men det behövs mer. Detta är den sektor där vi skulle behöva satsa massor på innovation. Men det gör vi inte.
Det behövs stora, men framför allt sammanhängande, satsningar för att omvandla en fragmentiserad och delvis osynlig näring till ett smart och integrerat livsmedelssystem.
Som konsument är det viktigt att göra bra val av mat, men det är lika viktigt att förstå hur viktig den här näringen är för vår framtid.
Om vi inte gör förändringen kommer fler människor att hungra i nya delar av världen. Att kontrollera livsmedelskedjan kommer att bli ett maktmedel i klass med att kontrollera flödet av olja.
Vi behöver arbeta på flera fronter. Här finns inte en lösning.
Vi måste hitta nya grödor, nya sätt att kultivera havet istället för att rovfiska, vara nyskapande i primärproduktionen, minska matsvinnet i hela kedjan, integrera livsmedels- och förpackningsutvecklingen, hitta nya tekniker för att processa livsmedel, göra smartare logistiklösningar. Listan kan göras hur lång som helst.
Vi ska inte bli billigare utan bättre. Vi behöver mer tvärdisciplinär forskning – här är livsmedelsnäringen svag.
Men först på listan står att inse hur enormt viktig livsmedelsnäringen är. Att många av de problem som vi ser konsekvenserna av idag kan lösas här. Att livsmedel är både problemet och lösningen.
Som konsumenter behöver vi vara beredda att betala för bra mat och den mat vi ska vara riktigt misstänksamma mot är den som är riktigt billig. Jag blir gråtfärdig var gång jag ser en rubrik om att ”här hittar du den billigaste matkassen”. Någon betalar dyrt för den och ofta är det miljön.
Vi har förlorat respekten för mat, vi känner inte längre när vi är mätta, vi uppskattar inte den omsorg som krävs för att producera en tomat och vi kan inte använda näsan för att avgöra om mjölken går att dricka. Sorgligt.
I flera år var jag med och byggde upp en ny agenda för europeisk livsmedelsnäring. Det var en tävling som vårt initiativ inte vann. Det var tråkigt att förlora, men mest sorgligt var det för vårt klimat. Nu får vi ta nya tag, hitta nya samarbeten och oförtröttligt arbeta vidare.
För mig är livsmedelsnäringen värd en hjälteroll och samtidigt behövs här massor av innovation.
Men vem tar ledningen? Var finns visionerna och insikterna om de stora utmaningar denna näring har?
Vi behöver ett paradigmskifte. Finns det ett enkelt recept? Nej, men ett smakrikt.

Lotta Törner

Lotta Törner är vd för Livsmedelsakademin.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen