Heidi Avellan

Heidi Avellan: Nej, M + SD är ingen bra idé.

Anna Kinberg Batra (M) försökte hantera de starka krafter i partiet som vill ha makten nu, till varje pris, och inte ser något större problem med att stöda sig på Sverigedemokraterna.
Hon valde att till slut ge efter – förhoppningsvis väl medveten om att de andra allianspartierna inte alls var redo för detta. Att de skulle säga nej.
Men det var visst ingen bra idé att räcka ut handen till SD.
De andra partiledarna sade nej, nej, nej.
Och väljarna gör tumme ner.
I en opinionsmätning som Demoskop gjort för Expressen tappar Moderaterna 5,8 procentenheter – "katastrofrasar", på kvällstidningsspråk.
M landar på 18,5 procent, bara en procentenhet från SD som får 17,5 procent. Inget vidare gott läge för att sätta sig vid förhandlingsbordet och tro att den egna politiken ska stå pall.
Och för den som inte riktigt lyckas läsa borgerliga väljares sympatier i detta finns fler besked:
Tumme upp får Centerpartiet, som nu ligger på 11,1 procent. Alltså partiet som mycket tydligt gjort klart att nej, varken samarbete eller annat snack med SD står på dagordningen.
"Vi har inte sett en större turbulens mellan två mätningar sedan Juholt", konstaterar Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, i Expressen.
Håkan Juholt (S) fick gå.
Också Mona Sahlin (S) fick lämna, efter sitt strategiska felval av partner.
Frågan är hur stort tålamod M har med Anna Kinberg Batra. Tumregeln brukar ju vara att det minskar i takt med väljarstödet.
Hur som helst framstår Annie Lööf allt tydligare som alliansens styrka.
Vilka slutsatser drar Moderaterna av "katastrofraset"?
Partisekreterare Tomas Tobé konstaterar att "det är uppenbart att ett antal väljare nu ställer sig frågande till vad det här betyder". Och säger att M måste vara glaskara:
"Vi vill inte regera med Sverigedemokraterna, men vi tycker inte att vi borde avstå från att driva vår egen politik bara för att Sverigedemokraterna eventuellt väljer att rösta på den."
Alltså just så som läget såg ut innan Anna Kinberg Batra började leka hela havet stormar med alliansen. Istället för att fokusera på att ta makten i nästa val med hjälp av bättre politik.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Läs alla artiklar om: Moderaternas ras
Gå till toppen