Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jalle i Wilmer X fyller 60

Passionen och engagemanget är nödvändiga ingredienser i allt Jalle Lorensson gör, oavsett om det gäller att vara kulturskolechef, munspelsess i Wilmer X, eller fågelskådare.

Jalle Lorensson är chef för Kulturskolan i Malmö sedan 2010. "Det är inte bara ett jobb, också eld och engagemang", säger han.Bild: Mårten Svemark
Sedan 2010 är Jalle Lorensson chef för Kulturskolan i Malmö. Steget för Wilmer X-rockaren var inte långt. På väg upp i musikkarriären fanns tid över och han utnyttjade den väl.
– Jag utbildade mig till ämneslärare i svenska, religion och historia. Jag är en SO-människa i grunden, säger han och menar att arbetet på Kulturskolan påminner om skapande verksamhet.
– Det är inte bara ett jobb, också eld och engagemang.
Särskilt glad är Jalle Lorensson över att projektet El Sistema, som arbetar för barns sociala och mänskliga utveckling genom att spela och sjunga tillsammans, idag finns på fyra skolor i Malmö. Inom skolvärlden har han tidigare varit biträdande rektor på Mediegymnasiet och lärare på Rädda barnens musikprojekt för unga som inte fullföljt grundskolan.
– Det var fantastiskt att se dem resa sig och få en klar blick.
Som liten i Västra Kattarps egnahemsområde fanns inget som lät ana en musikalisk karriär. Men som 17-åring fångades Jalle Lorensson av bluesen.
– Jag blev helt tokig och kände att den musiken förmedlade det enda och sanna. Därför började jag spela munspel.
När han var tjugoett föddes det legendariska Malmöbandet Wilmer X. Året var 1978.
– Vi började som ett glatt gäng pojkar som spelade tillsammans. Jag tror inte att någon av oss trodde att det skulle bli något. Men när det tog fart blev Wilmer X det viktigaste i mitt liv. Det var helt underbart vara med och bygga upp något sådant och se det växa.
Jalle Lorensson menar att bandets största styrka låg i livespelningarna över hela landet. Malmöpubliken kunde glädja sig åt minst fyrtioåtta spelningar på KB. På Liseberg spelade de för femton tusen.
Tack vare bandet träffade Jalle Lorensson sin fru, journalisten Lotta Malmstedt.
– Lotta gick på alla konserter – för musikens skull. Det var ett tufft jobb för mig innan det blev något. Jag fick skriva en massa brev.
Så kom de tre barnen, två grabbar och en tös, som nu är i färd med att skapa sina egna liv.
– Jag har trivts med att vara pappa.
Som motvikt till rockstjärneliv och vardagsstress skådar Jalle Lorensson fåglar och är idag två arter från den magiska gränsen – att ha spanat in fyrahundra svenska fåglar.
– Två timmar med kikaren och jag har landat. Det är en njutning att kunna läsa av naturen.
Munspelet lär trigga mesar, men det är inte därför det luftas med jämna mellanrum. På senare år har Jalle Lorensson spelat med musikern och låtskrivaren Micke Saxell. Tillsammans har det gett ut två album, det senaste 2013.
Om sig själv:
– Jag är en känslomänniska och gillar att vara passionerad.
Han ställer också höga krav på sig själv, draget är inte alltid av godo.
– Ibland är det en fiende.
Dock inte när han spelar tennis vilket han gör en gång i veckan.
– Vi har väldigt roligt och kan älta tennis i timmar om ingen stoppar oss. Men jag är ingen bra spelare trots att jag är utbildad tränare.
Födelsedagen tillbringar Jalle Lorensson tillsammans med familjen i Polen, närmare bestämt Krakow. I packningen finns underställ, det är inte ljumma vindar som gör att han vill dit.
– Jag gillar den centraleuropeiska charmen i de forna östländerna.

Jalle Lorensson

Aktuell: Fyller 60 år den 11 februari.
Gör: Chef för Malmö kulturskola sedan 2010.
Familj: Hustru Lotta Malmstedt, barnen Elmer, 25, Viggo, 22, och Molly, 17.
Intressen: Fåglar, fotboll (MFF), musik, tennis.
Ett bra år: ”1984, jag träffade Lotta och spelade på heltid.”
Musikaliska höjdpunkter om han själv får välja: Plattan "Teknikens under" från 1988. Låtarna "Vem får se alla tårar"," Jag är bara lycklig när jag dricker".
Gå till toppen