Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes rödgröna styre dödförklarar Reepalus vinsttak

Skånes rödgröna toppar gör tummen ner för vinsttak i vården. Henrik Fritzon (S) tror inte att regeringen lägger fram förslaget. Och Anders Åkesson (MP) sågar det helt. "Jag kan inte se nyttan", säger Åkesson.

Henrik Fritzon (S).Bild: Lars Brundin
Regeringens utredare Ilmar Reepalu presenterade i höstas ett förslag om vinst i välfärd som fick såväl vård- och skolföretagare som de borgerliga partierna att gå i taket.
Reepalu vill sätta ett tak för välfärdsbolagens rörelseresultat på 7 procent av det operativa kapitalet plus statslåneränta. Högst så stort överskott får företaget alltså ha att använda till räntor och skatt – samt eventuellt vinstuttag till ägarna.
Det glödheta förslaget är nu ute på remiss hos ett åttiotal instanser. Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S) vägrade först svara. Efter protest från de borgerliga lämnade regionstyrelsen ett urvattnat svar där man inte tog ställning till Reepalus kärnpunkt: vinsttaket.
Nu avslöjar Fritzon skälet: Han är övertygad om att regeringen inte lägger fram Reepalus förslag i riksdagen – där en majoritet bestående av alliansen och SD säger nej till vinsttak.
– Jag tror definitivt inte det händer något som innebär att det sätts ett tak för vinsten, säger Henrik Fritzon.
Är Reepalus vinsttak politiskt dött?
– Ja, åtminstone på kort sikt tolkar jag det så.
Regeringen – statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) – sitter i en svår knipa.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har ställt ultimatum: Om regeringen inte lägger fram ett skarpt vinststopp lämnar V budgetsamarbetet med den rödgröna regeringen – vilket kan utlösa en regeringskris.
Vinsttaket splittrar Socialdemokraterna djupt. Henrik Fritzon själv är tveksam. Speciellt inom vården, där ett maxtak för vinstuttag skulle riskera att skrämma bort vårdföretagare som region Skåne är beroende av. I Skåne finns i dag drygt femtio privata vårdcentraler.
– Vi ska inte ha några övervinster i välfärden. Men vi måste ge företagen så bra villkor att vi behåller ett mångfald av vårdgivare.
– Om regeringen lägger fram förslaget om ett vinsttak finns risk att man skrämmer bort privata vårdföretag, säger Fritzon.
Regionrådet Anders Åkesson (MP) tycker att ett vinsttak är en dålig idé, åtminstone inom vården.
– Det är väldigt oklart hur ett vinsttak skulle slå, speciellt mot nya och små företagare, säger Åkesson.
– Jag kan inte se nyttan med att vinsttak inom vården. Däremot ser jag stora risker. Många landsting har en svår ekonomi och problem med tillgängligheten. Hotet om ett vinsttak kan hämma tillgängligheten. Det skulle vara väldigt olyckligt.
Åkesson menar att regeringen borde söka en bred uppgörelse med allianspartierna. Inte om vinsttak. Utan om ett system för att öka insyn, skärpa kontroll och därigenom öka kvaliteten i all skattefinansierad välfärd.
– Jag tror det är avgörande för tilliten till välfärdssystemet att vi ökar insynen. Medborgarna ska kunna följa varenda skattekrona man stoppar in i systemet. Och det här tror jag det finns bred enighet om i riksdagen, säger Åkesson.
Vad gäller själva vinsttaket gör Åkesson en uppdelning: Inom vården är det en dålig idé. Där kan taket tvärtom skapa problem genom att privata vårdföretag slås ut.
– Grunden för den skånska primärvården är att det finns en stor mängd av vårdgivare. Det är avgörande för att klara tillgänglighet och kvalitet, säger Åkesson.
Vad gäller skolan är Åkesson inte lika kategorisk motståndare.
Ilmar Reepalus förslag om vinsttak kan hamna i regeringens papperskorg.Bild: Jonas Ekströmer/TT
I takt med att remisstiden på Reepalus förslag löper ut har motståndet mot ett vinsttak blivit allt tydligare – även inom de båda regeringspartierna S och MP.
Miljöpartiets regionråd i Stockholm och Västra Götaland är kritiska. Och på sistone har även tunga socialdemokrater markerat mot Reepalus förslag. En av dem är Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (tidigare partisekreterare).
På Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i april blir vinst i välfärd en het fråga. Där kommer Stefan Löfven att pressas från två håll: Både från dem som kräver att regeringen lägger fram Reepalus förslag i riksdagen – och från dem som vill att Löfven kastar vinsttaket i papperskorgen.
Det växande motståndet gör det allt mer troligt att regeringen tvingas slänga Reepalus förslag i papperskorgen.
Fotnot: Definitionen av Reepalus vinsttak har förtydligats i denna artikel.
Gå till toppen