Nord & Francke

Släpp clownerna loss – det är vår!

Francke: Snön föll och vi med den.
Nord: Det finns bara dåligt väder. Spelar ingen roll vad landets samlade förskolepedagoger säger.
Francke: Jag har ärligt talat VÄLDIGT dålig koll på vad förskolepedagogerna säger. Men det går ju att gissa. Och jag förstår din poäng, tror jag. Du går omkring här och tänker på vårkläder, såklart. Dream on, baby, det kommer att dröja ett par månader till innan du får dra på dig något sirligt.
Nord: Februari-mars. Månaderna då vinterjackan är som en svettig gammal stalker man bara vill kränga av sig för gott. Och så mössfrisyren. De grova skorna. Tänk dig stunden när du för första gången i år kommer att sticka ner dina bara fötter i sanden på Ribban.
Francke: Det är ingen relevant målbild för mig eftersom jag nästan aldrig är på stranden. Men bara ben och fötter i ett par öppna skor räcker gott för mig. Mina rosa Birkenstock, till exempel. Det verkar som att de är extra aktuella i vår.
Nord: På kvinnomagasinsprosa: rosa är rätt i vår. Damernas värld, Femina och Elle påstår det i alla fall. Det är likadant varje år i februari: vi samlas kring en röst, en färg och blickar framåt.
Francke: Plötsligt uppstår ett behov av att ta reda på vad som ”gäller”. Det är väl patriarkatets fel, skulle jag tro. Med modet tänker jag som med grammatiken – det är bra att veta vad som gäller så att man kan bryta mot det på ett vettigt sätt.
Nord: Patriarkatet och kapitalismen sörplar kålsoppa tillsammans. Nåväl. Det är kul att bläddra i blaskor och se att vi plötsligt är högt upp på INNELISTAN, för att prata 90-talsprosa. Att matcha rosa med rött är ingen subversiv handling för oss, men jag vet en och annan som tycker det är fullkomligt oacceptabelt.
Francke: Ja till och med i detta tidningshus finns det människor som tror att man har klätt sig i sömnen när man kombinerar så. Jag fastnade också för rubriken ”lyxig pyjamas”, det är något för mig. Älskar att hasa runt i tygstycken, det är min bästa gren. Däremot blir jag aldrig inspirerad av ”den lilla svarta” – finns det någon enda säsong som den INTE har seglat upp de senaste sextio åren?
Nord: Nä, det är som den där vita ”pojkvänsskjortan”? *Ryser*. En annan av vårens stora trender är det som på trendanalytikerprosa kallas ”strong shoulders”. Det vill säga: släpp tv:n-silhuett. Den kan vara svår om man inte ser ut som ett snöre nertill. Själv köpte jag en gång en rasande snygg rest från 1980-talet av märket Valentino i en vintagebutik. En boxig kavaj. Den är numera naggad på av pälsängrar, men jag har inte hjärta att slänga den. Vad är din hållning i axelvaddsfrågan?
Francke: Jag har det senaste året köpt två djurmönstrade ytterplagg där jag började med att fiska ut axelvaddarna innan jag använde dem. Är det svar nog på din fråga? En mycket fascinerande sak, förresten: i Damernas läser jag om läppstiftsanarki. Det handlar om att läppstiftet ska se ut som om man först ätit pasta och sedan kysst en skäggig karl. Alltså vara utgeggat en bra bit utanför konturerna. Inte jättesnyggt, men befriande ändå, särskilt för mig som uppnått den ålder då expediten bakom sminkdisken nästan alltid frågar om jag ska ha en läppenna som kompletterar läppstiftet för att det ska hålla sig på plats bättre. Nästa gång kan jag bara säga ”nej, för jag omfamnar spagettimunnen”!
Nord: Spagettimunnen – hetast i vår! Samt orange ögonskugga. Aha! Jag ser nu vart det barkar. Tillsammans rör sig vårens flugor mot en figur som under 2016 var på allas läppar. Jag säger bara: Hej, clown.
Foto: Linda Axelsson.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen