Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Universal får rättigheterna till Princes musik

Musikjätten Universal har gjort en överenskommelse med Prince dödsbo som innebär att Universal får rättigheterna till stora delar av artistens skivkatalog, skriver AFP.

Princes musik kan hamna på Spotify. Arkivbild.Bild: Jeff Christensen/AP/TT
Överenskommelsen gäller bland annat 25 skivor som Prince gav ut på sitt eget skivbolag NPG Records och även musik som inte tidigare givits ut.
Uppgörelsen kommer som en kalldusch för Universals rival Warner, som 2014 slöt fred med Prince efter många års tvister och bråk om hans musik. Prince månade om sin konstnärliga integritet och 1993 ändrade han sitt namn till en symbol för att frigöra sig från bolaget.
"Prince är namnet min mamma gav mig när jag föddes. Warner Bros. tog det namnet, gjorde ett varumärke av det och använde det som ett marknadsföringsverktyg för all musik jag skrev", som han uttryckte det i ett pressmeddelande, skriver Pitchfork. Två år senare började Prince vid olika tillfällen skriva "slav" på kinden för att markera att han ansåg sig vara förslavad av bolaget.
Prince tyckte inte om skivbolag och han tyckte inte om musiktjänster. Hans musik finns bara att strömma på Jay Z:s tjänst Tidal, eftersom han ansåg att han fick konstnärlig frihet där. Men i och med det nya avtalet mellan hans dödsbo och Universal kan Princes musik komma att dyka upp på till exempel Spotify, skriver AFP.
Gå till toppen