Kultur

David Brent gör comeback

Ricky Gervais.Bild: Ray Burmiston

David Brent: Life on the road

KOMEDI. Storbritannien, 2016. Regi: Ricky Gervais. Med: Ricky Gervais, Ben Bailey Smith. Längd: 1.36.
Tretton år efter sista avsnittet av den banbrytande tv-serien "The Office" återupplivar Ricky Gervais sin inkompetente kontorschef David Brent. Idén är egentligen inte alls dum: de extra åren ger rollfiguren ännu större tragikomisk tyngd, och David Brent är mer patetiskt bekräftelsesökande än någonsin då han tar ledigt från jobbet som försäljare av toalettartiklar för att slå igenom som rockstjärna. Han länsar dessutom sina pensionsfonder för att kunna betala ett gäng yngre musiker som motvilligt följer med på en turné på engelska landsbygden.
Låtarna, skrivna av Ricky Gervais själv, är storartad humor: i sin överdrivna vilja att inte framstå som politiskt inkorrekt slår den överårige rookien knut på sig själv i välmenande och totalt missriktade sånger om indianer ("Native American"), romer ("Gypsy lady") och funktionshindrade ("Please don't make fun of the disableds"). Precis som Sacha Baron Cohen ("Borat") utmanar Ricky Gervais provokativt fördomar.
Balansgången fungerar inte alltid, ibland blir det bara plumpt, men enskilda scener i "Life on the road" är väldigt lyckade och tillfredsställer säkert fansen. Som helhet är det här dock en slapp och ofokuserad film. Ricky Gervais har både skrivit manus och regisserat själv, och verkar ha ett skriande behov av ett bollplank och en nejsägare som sin gamle parhäst Stephen Merchant. Men numera är väl Ricky Gervais ego lika stort som David Brents.
"Life on the road" har premiär på Netflix den 10 februari.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 10 februari
Gå till toppen