Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kärlek slår boxning

Jarkko Lahti och Oona Airola.

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

BIO. DRAMA. Finland (Hymyilevä mies), 2016. Regi: Juho Kuosmanen. Med: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.32.
Boxning på film är alltid stort drama, fullt av känslor, kamp, svett och blod­stänkande scener. En massa saker kanaliseras i den där ringen: svartsjuka och aggressiva självhävdelsebehov som i Martin Scorseses ”Tjuren från Bronx”, arbetarklassens hårda slit och revanschism som i Sylvester Stallones Rockyfilmer och såriga, täta familjeband som i David O Russells ”The fighter”.
Spännande nog skapar Juho Kuosmanen en tvärtom-dramaturgi i sin på alla sätt vackra långfilmsdebut ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv”. Filmen bygger på den verkliga händelsen när den finske boxaren Olli Mäki skulle få sitt stora genombrott, i en titelmatch mot fjäderviktsvärldsmästaren Davey Moore i augusti 1962.
Pressen och förväntningarna var enorma. Matchen ägde rum på hemmaplan i Helsingfors, och Mäki tvingades gå ner en viktklass. I filmen får vi följa bantning och bastubad, träning, upphaussade presskonferenser och sponsormöten, med matchen som given höjdpunkt.
Men detta är inte en hyllning till en kämpe som satsar allt, utan till en omotiverad idrottsman med integritet, distans och humor.
”Bagaren från Karleby”, som Mäki kallas, trivs inte bland de stora pengarna och strålkastarna. Dessutom har han på ett bröllop därhemma träffat Raija, och det slår allt annat. Filmen skildrar deras samhörighet och förälskelse i en intagande romantisk underström. 60-talsmiljöerna skimrar i det svartvita fotot, och Jarkko Lahti och Oona Airola är inget annat än underbara i rollerna som Olli och Raija.
Filmen är en liten pärla, så inte undra på att den prisbelönades i den prestigefyllda sidoserien Un certain regard i Cannes 2016.
Verklighetens Olli Mäki fortsatte att boxas till 1973. Davey Moore dog bara 29 år gammal 1963, efter att ha skadats svårt i ringen. Bob Dylan skrev en sång om hans död, där han anklagade domare, publik och boxningsindustrin.
Läs också "Jag vill ge röst åt min typ av män"
Gå till toppen