Heidi Avellan

Heidi Avellan: Lite mer som Rosling, tack.

Kunskap är makt; Hans Rosling var mäktig. Makt utan kunskap är farlig. Arrogans. Donald Trump ger syn för sägen.

Donald Trump.Bild: Evan Vucci
Stämman som brukade överrösta olyckskorparna har tystnat. Hans Rosling, professor i internationell hälsa, är död. Och världen lite dystrare och dummare.
Han undervisade och skällde ut okunniga i ett rasande tempo. Journalister fick höra att vi inte förstår vad som verkligen händer, att världen inte är idel elände. Där stod vi så som häpna filifjonkor.
Roslings bestämda uppfattning var att världen är hyfsat bra och blir bättre. Men minst lika viktig var hans professionella hållning med självklara byggstenar: fakta, statistik, vetenskaplig metod.
Folkbildaren fångas fint på filmsnutten där han läxar upp Deadlines programledare i dansk tv: Adam Holm talar om krig och konflikter, kaos och katastrofer. Rosling kontrar med att flickor går i skola, barn vaccineras, folk har el hemma. Merparten av mänskligheten har det som dansk medelklass i mitten av 1900-talet, säger han och hänvisar till offentlig statistik:
”Det här är ingenting som man kan diskutera. Jag har rätt och du har fel.”
Skojigt, förstås. Men det Rosling inte påstod var att journalister skulle ljuga, tvärtom säger han att medier i stort sett lyckas beskriva hur folk har det, men att ”överblicken är ni inte bra på”.
Att se den stora bilden är viktigt – också i frågor som inte var Roslings domän. Som hur Vita huset och Kreml möts kring nationalism, protektionism och populism. Vad Donald Trump, Vladmir Putin, Marine Le Pen, Viktor Orbán och Jarosław Kaczyński har gemensamt. Och vad de vill.
Världen hänger ihop.
Kunskap är makt och Hans Rosling var en mäktig man som bidrog till att göra världen bättre. Makt utan kunskap är arrogans och med Trump som USA:s president är världen på väg åt fel håll. Också han är inne på ”jag har rätt och du har fel”-linjen, men inte med fakta som argument. Han tycker sig ha rätt för att … han är han.
Han läxar upp medierna utan Roslings respekt. Han reagerar snarstucket som en femåring och gastar ”fejknyheter” när pressen gör sitt jobb.
Att han inte kan skilja mellan sig som person och världens mäktigaste ämbete bekräftades då han i veckan från presidentens officiella twitterkonto @POTUS retweetade sitt missnöje med att lyxvaruhuset Nordstrom inte tänker fortsätta saluföra hans dotter Ivankas produkter. ”Terrible!”, skrev Trump.
Nordstroms aktie hickade till, men steg sedan.*
På bara tre veckor har han lyckats med att förolämpa och stöta bort gamla vänner medan han flirtar med forna fiender. Han får USA att framstå som opålitligt och ondsint, skriver Harvardprofessorn Stephen M. Walt i Foreign Policy:
Trump tycks öppet flirta med tanken på ett handelskrig som skulle skada världsekonomin. Efter att skrutit med att han har en hemlig plan för att snabbt förgöra IS vänder han sig till försvarsdepartementet och beställer en. Inreseförbudet för muslimer gör knappast Irak mer villigt att samarbeta – och det är irakierna som nu strider och dör för att driva ut IS.
Varför gör han på detta viset?
Kanske handlar det om personlighet: narcissism, förakt för sanning och överkänslighet för kritik, menar Stephen M. Walt. Eller så finns det en – orealistisk och motsägelsefull – plan. Eller så drivs Trump och hans chefstrateg Steve Bannon av en paranoid världsbild där det judiskkristna väst attackeras av mörkhyade och muslimer. Möjligen alltihop, samtidigt.
Lägg till kampen mot aborter i fattiga länder och stöd för fossila bränslen och tortyr som förhörsmetod. Vad Trump än sysslar med nu så gör det inte världen bättre.
Men, som Rosling lärt oss, det finns alltid hopp.
Det konstitutionella bålverk som ska stå upp mot Trumps infall testas och tycks stå pall.
Domaren James Robart – enligt Trump ”så kallad domare” – stoppade det omstridda inreseförbudet, eftersom det strider mot USA:s författning. Och sent i torsdags beslöt en appellationsdomstol att stoppet fortsätter gälla.
Trumps svar var att twitterVRÅLA ”see you in court”. Högsta domstolen nästa, alltså.
Presidenten jobbar aktivt för att bräcka tilliten till samhället och traditionella medier. I veckan kom Vita huset med en udda lista över ”underrapporterade terrordåd” – stort och smått, huller om buller – som tycks ha tillkommit för att stöda inreseförbudet.
Malmö finns med, med en brand i en bönelokal där ingen skadades; en person häktades för mordbrand av normalgraden. Inte mycket att orda om mer än lokalt, men att större attentat inte skulle ha nått rubrikerna är nonsens.
Ett annat syfte med listan tycks vara att hålla medierna sysselsatta och flytta världens fokus. Som i filmen Wag the dog, där en av Hollywoods främsta filmproducenter anlitas för att dölja presidentens sexskandal: medierna manipuleras med en påhittad historia som antyder att USA är på väg att dras in i ett krig. Vips handlar allt om att stå upp för sitt land.
En komedi. Fast skrattet fastnar i halsen.
Roslings metod att övertyga med fakta behövs mer än någonsin nu, när bilden av världen blir medvetet förvrängd och förfalskad. Fakta och optimism – levererat med en bister uppsyn.
Och den viktiga frågan är vad som egentligen pågår, bakom Trumps twittrade rökridåer.
*Texten är redigerad. Uppgiften att Nordstroms aktie sjönk efter Trumps tweet gällde en omedelbar kortvarig reaktion. Kursen steg sedan: två timmar senare hade den passerat kursen före tweeten och innan dagen var slut hade den stigit med 4 procent.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen