Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Så schlager e Malmö

Så har melodifesten rullat in i Malmö igen. Det börjar bli en vana. Men hur mycket schlager är egentligen Malmö?
Sillastad. Importhamn. Arbetarstad. Industrimetropol. Textilstad. Konststad. Popstad. Kulturby. Kunskapsstad.
Epiteten är många. Men schlagerstad?
Inte så schlager. The Who i MFF-stadion på Erikslustvägen 1966.Bild: Per-Roland Nilsson
Rolling Stones spelade i Baltiska hallen på 60-talet och Jimi Hendrix, The Who, The Kinks, The Small Faces och The Hollies togs till Malmö av Klubb Bongo. Skramliga Namelosers (klicka för att se klipp!) var Malmös främsta förband.
Sent 70-tal lirade The Clash, The Jam, Patti Smith, The Ramones och Blondie på Dads Dancehall, Föreningsgatan 54.
Det är över 30 år sedan landets mesta rockklubb, Kulturbolaget, öppnade på Erikslust.
Schlager? Johnny Thunderspå Kulturbolaget KB, juli 1984. Fotograf: Magnus af Geijerstam
När Violent Femmes konsert på KB 1985 blev inställd på grund av bombhot flyttades spelningen till Dr Rocks lägenhet, kallad Bladhs bar. Och Johnny Thunders hade en berömd spelning på Oves kvällen före den egentliga konserten på KB.
Malmö förknippas också med Musik & Konst, Lennart Persson och Peter Thulin.
Malmö är Hoola Bandoola Band och ”Vem kan man lita på”. Men också Wilmer X. Och Problem. Sen kom Cardigans. Timbuktu. Joakim Thåström bodde ett slag i Malmö.
Inte så mycket schlager precis. Skulle vara The Ark då?
Vad som möjligen talar för att schlagern trivs i Malmö är det faktum att vinnarna i tre delfinaler i staden (Lena Philipsson 2004, Malena Ernman 2009 och Anna Bergendahl 2010) också har vunnit i finalen.
Låt oss dela ut några andra schlagerpoäng.
12 poäng: 
Stöd den progressiva kulturen!Ur Sydsvenskan 22 mars 1975.
Amiralen/Folkets park. 1974 vann Abba Euro-vision Song Contest med ”Waterloo” och året därpå arrangerades tävlingen i Sverige vilket skapade rabalder. Stikkan Anderson och Abbas musik ansågs sänka den politiska medvetenheten och likrikta musiken till masskonsumtion.
Abba i Folkets park 1976.Bild: Lars-G Ohlsson.
I Malmö marscherade hundratals demonstranter under slagord som ”Musik är inte kaviar” och ”Kamp mot den kommersiella slaskkulturen”, från Stortorget till Amiralen med – Jazzåde och Scaniazz i täten – för att lyssna på Pomperipossa, Solen strålar och Røde Mor.
På sommaren samma år uppträdde för övrigt Abba i Folkets park. 1976 arrangerades ingen Melodifestival i Sverige.
10 poäng:
Carola Häggkvist, vinnare på Palladium i Malmö 1983. Fotograf: Ola Nilsson
Palladium, Södergatan. Det är svårt att tro det, men det var här på Malmös äldsta paradbiograf (då med Sveriges största och bredaste bioduk) som 16-åriga Carola Häggkvist tackade Gud för segern med ”Främling” den 26 februari 1983. Det var första gången Melodifestivalen hölls i Malmö.
9 poäng:
Bengt Grafström var programledare för Melodifestivalen på Malmö stadsteater 1988. Fotograf: Bosse Nilsson
Malmö stadsteater/musikteater, Östra Rönneholmsvägen 20. Här arrangerades Melodifestivalen 1988 (då Körberg vann med ”Stad i ljus”), 1991 (Carola blev 1:a med ”Fångad av en stormvind”), 1995 (vinst för Jan Johansen med ”Se på mig”), 1998 (Jill Johnson; ”Kärleken är”) och 2001 (Friends; ”Lyssna till ditt hjärta”).
På samma scen har Benny Andersson och Björn Ulvaeus satt upp ”Kristina från Duvemåla” och Ola Salo spelat huvudrollen i ”Jesus Christ Superstar”.
8 poäng:
Förstasidan av fredagsbilagan Dygnet Runt 13 mars 1998, men fokus på Fredrik Karlsson.
Sheraton/Hilton, Triangeln. Artisthotellet nummer ett och efterfesternas främsta salong, i synnerhet de åren då Malmö stadsteater var värd för arrangemanget. Här festade Fredrik ”Dandyn från Arlöv” Karlsson när han inte stod på scenen och framförde ”Långsamma timmar” 1998. Han blev sexa.
7 poäng:
Östen Warnerbring på scen i september 1966.
Västra Skrävlinge. Östen Warnerbring föddes där den 22 november 1934. I sin ungdom startade han jazzklubben 12th Street Club, spelade saxofon och klarinett. Han var springpåg på Sydsvenska Dagbladet på Östergatan innan han slog igenom på 50-talet. Han var engagerad på nattklubben ”Ambis” på Kramer Hotell i hörnet av Hamngatan 1968 och på Kronprinsen. Framför allt ställde han upp i Melodifestivalen flera gånger och vann 1967 med ”Som en dröm” (åtta i Grand Prix de la Chanson i Wien).
6 poäng:
Livat värre. Bara gubbar var på plats när nattklubben Kronprinsen invigdes den 31 oktober 1961.Bild: Jan Dahlander
Kronprinsen. När Eurovision Song Contest hölls för tredje gången i Sverige, och för första gången i Malmö, på Malmö isstadion den 9 maj 1992 användes Kronprinsen som symbol.
Nattklubben med samma namn var också en scen för många artister, bland andra Brita Borg som medverkade i Grand Prix Eurovision de la Chanson Européene 1959 i Cannes med låten ”Augustin” (som Siw Malmkvist hade vunnit med i svenska tävlingen).
5 poäng:
Sista kvällen på Trocadero i Malmö, mars 1984. Tommy Körberg är på plats.Fotograf: Joachim Wall
Club Trocadero, Adelgatan 4. På ”Troccan” var Git Gay drottning mellan åren 1979 och 1984. Också Tommy Körberg och Anita Lindblom var bland de återkommande gästerna.
Många år senare vinner serbiska Marija Šerifovic Eurovision Song Contest i Helsingfors och tre år senare har hon releasefest för första engelskspråkiga singeln på klubb Tunneln/Club Trocadero.
4 poäng:
Tv-huset, Jägersro. Andra gången Melodifestivalen hölls i Malmö 1985 blev Malmöbon Dan Tillberg 2:a med ”Ta min hand”, blott sju poäng efter Kikki Danielssons vinnande ”Bra vibrationer”.
3 poäng:
Anita Ekberg (trea från höger) vinner Miss Malmö-tävlingen 1951 i Folkets Park.
Östra Fäladsgatan 29, Rostorp. 1931 föddes Anita Ekberg i östra Malmö. Hon förknippas kanske mer med Italien än schlager, men är allra mest ihågkommen för sin roll i Federico Fellinis ”La Dolce Vita” – som också var namnet på After Darks låt när de tävlade i delfinalen i Malmö 2004.
2 poäng:
El Meson, Ö Rönneholmsvägen 3. På El Meson, numera mexikanska krogen Los arcos, brukade Benny Andersson hänga kvällarna efter repetitionerna av ”Kristina från Duvemåla”.
1 poäng:
Bo01, Västra hamnen. Hit kom The London Royal Philharmonic Orchestra i augusti 2001 för att framföra schlager i klassisk tappning. Som gästartist hade de med sig Johnny Logan, segrare i eurovisionsfestivalen tre gånger – bland annat med ”Why Me?” som han skrivit och Linda Martin framförde och vann med i Malmö 1992.
0 poäng:
Överallt. Bert Gustav Tommy Thuresson, mer känd som Tommy Körberg, har setts mer än en gång i Malmö och på stadens krogar. Körberg vann Melodifestivalen med ”Judy min vän” i Stockholm 1969. 1975 gjorde han schlager-avbön, men återvände till festivalen med ”Stad i ljus” som vann i Malmö 1988.
Delar av texten publicerades första gången i Sydsvenskan 2011. 
Gå till toppen