Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teater Sagohusets största satsning i fara

Teater Sagohuset har beviljats stöd för en storsatsning som nu hotas. Kommunen kräver 900 000 kronor i hyra för Folkparken, men lokalen kan inte användas.

Folkets Park kan fortfarande bli kulturhus.Bild: Ingemar D Kristiansen
Föreställningarna "Den sjätte kontinenten" och "Fimbulvinter" med tillhörande utställning och seminarier skulle engagera ett 20-tal scenkonstnärer, men nu är hela projektet i fara.
– Detta är otroligt sorgligt. Projektet var redo att gå igång och allt var klart genom externa finansiärer och så skjuts projektet på framtiden på grund av en skyhög hyreskostnad för en lokal som inte ens är inflyttningsklar, säger Margareta Larson, konstnärlig ledare och teaterchef.
Förhandlingar pågår med kommunen om att senarelägga föreställningarna till hösten.
– Vi har tvingats skjuta upp hela projektet fastän vi redan kontrakterat skådespelare, säger Hanna Nilsson, verksamhetsledare på Teater Sagohuset.
Osäkerheten är stor på teatern men kommunen lovar stöd.
– För kommunens del är verksamheten på Teater Sagohuset viktig och den vill vi värna, säger Elin Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Lunds kommun är också en av bidragsgivarna, men det som ges med ena handen krävs tillbaka med råge av den andra handen i hyra.
– Enligt Lundafastigheter är 900 000 kronor en prutad hyra. Men det är ingen rimlig hyreskostnad för en fri teatergrupp, säger Hanna Nilsson.
Elin Gustafsson (S) kan inte säga något om hyran på 900 000 kronor som är ganska mycket högre än den kostnad för el och värme som Teater Sagohuset hoppats slippa undan med.
Innan nytt besked kan lämnas behövs fler möten.
– Det är svårt att säga exakt när men vi har en bra dialog, säger Elin Gustafsson (S).
Hon tillägger också att de styrandes plan för Folkparken ligger fast.
– Folkparken ska bli kulturhus, det vill vi fortfarande, säger Elin Gustafsson.
Tanken var från början att Teater Sagohuset inte bara skulle hålla föreställningar i Folkparken utan även flytta dit. Men källaren där teatern skulle ha logerna har visat sig vara i behov av renovering.
– Det är mögel i källaren och den behöver dräneras, säger Hanna Nilsson.
Hon tycker det är synd att kommunen inte passar på att testa kulturverksamhet i Folkparken.
– Det här är en chans för kommunen att se om det går att väcka liv i Folkparken.
Gå till toppen