Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vårt samhälle är inte vuxet nog"

"Menar du verkligen att du lever på din lön?". En typisk replik ur "Prövningen" som skildrar ett genomkorrumperat Rumänien. Filmen är en comeback på svenska biografer för Cristian Mungiu, regissören bakom Guldpalmenbelönade "4 månader, 3 veckor och 2 dagar".

I rumänska "Prövningen" börjar en läkare (Adrian Titieni) utnyttja sina höga kontakter för att hjälpa tonårsdottern (Maria-Victoria Dragus) till en examen.
Förra veckan demonstrerade hundratusentals rumäner mot att de styrande Socialdemokraterna (PSD) beslutat att avkriminalisera vissa korruptionsbrott – ett sätt att undvika åtal för flera av partiets toppnamn.
När jag träffade filmaren Cristian Mungiu i Stockholm i november i fjor var den händelseutvecklingen ett par månader borta. Men att hans nya film "Prövningen" är en rykande aktuell samtidskommentar till tillståndet i landet är tydligt. Berättelsen kretsar kring en läkare som börjar tulla på sina principer och utnyttjar högt uppsatta kontakter för att hjälpa sin tonårsdotter genom examen.
– Det räcker med en liten kompromiss och snart är man medskyldig och sitter fast i lögner och halvsanningar. Det är en universell historia, men visst är det så att vi har stora problem med korruption i Rumänien. Det är lätt att ha en massa principer om man kommer från ett rikt samhälle; fattigdom påverkar samhällsmoralen starkt, säger regissören.
– Det är bara drygt 25 år sedan kommunismen föll, och vårt samhälle är inte vuxet nog. Det bygger inte på meritokrati, och när de som har makt missbrukar sin position blir folk frustrerande och känner att de inte kan göra något.
Men bra konst föds ofta ur frustration över sakernas tillstånd. Fattiga Rumänien har en filmindustri långt mindre än Sveriges, men i jämförelse har de internationella festivalframgångarna varit häpnadsväckande. I mitten av 00-talet blev rumänska regissör som Cristian Mungiu, Cristi Puiu ("Herr Lazarescus död") och Corneliu Porumboiu ("12:08 öster om Bukarest") världsnamn med filmer i en kärvt hyperrealistisk stil med starkt samhällskritiska budskap och uppgörelser med kommunisttiden.
Begreppet "rumänska nya vågen" myntades, och den har egentligen inte ebbat ut även om inte alla filmer har nått till biograferna i Sverige. I år är det dock svensk premiär för både "Prövningen" och Puius "Sieranevada – en gravallvarlig komedi", som båda tävlade om Guldpalmen i Cannes ifjor.
– Fast nu kommer en yngre generation rumänska filmare som är lite trötta på den stilen och vill göra en mer publikfriande film. Jag tycker det är bra – de ska hitta sin egen röst.
Kontrasten mellan generationerna är också ett tema i "Prövningen". Mungiu berättar att Rumänien har dränerats på yngre människor de senaste åren – de söker sig utomlands, precis som tonårsdottern i filmen som vill studera i England.
– Alla vill ha hopp, och det är associerat med de unga. Men jag vet inte om det är så rationellt tänkande. Vem har sagt att de kommer att vara bättre än oss – särskilt när det är vi som undervisar dem? Men vi hoppas att de som åker utomlands ska komma tillbaka och göra Rumänien bättre. För vem ska annars göra det?
Läs också Tätt drama om korruption
Gå till toppen