Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

15-åringen häktad för mordförsök

Den 15-åring som misstänks för mordförsöket på en vaktmästare vid Roskildevägen i Malmö tidigt i onsdags morse häktades på lördagen av Malmö tingsrätt.

Det var natten till onsdagen som vaktmästaren, en man i 50-årsåldern, sköts ner när han röjde snö längs Roskildevägen.Bild: Patrick Persson
Det är på sannolika skäl som 15-åringen häktats. Det är en högre grad av misstanke som innebär att det dröjer två veckor innan det blir dags för omhäktning.
Att 15-åringen blir kvar i fängsligt förvar beror dels på "kollusionsfaran", att det finns en risk för att 15-åringen kan undanröja bevis eller på annat sätt förstöra eller försvåra utredningen, dels på att socialtjänsten i Malmö inte kunnat ta fram någon annan form av förvaring med betryggande övervakning.
– Socialtjänsten i Malmö kunde inte erbjuda det. Om det framkommer någon alternativ placering, exempelvis via Statens institutionsstyrelse, får jag ta ställning till ett sådant erbjudande i den fortsatta utredningen, säger kammaråklagare Åsa Kristensson.
Enligt uppgifter ska minst fem skott ha avlossats mot vaktmästaren samtidigt som han flydde för sitt liv. Vaktmästaren ska ha träffats av en kula i bakhuvudet, en i foten, en i ett ben och två i ryggen. Gärningsmannen flydde därefter in i Pildammsparken.
Åsa Kristensson vill inte bekräfta dessa uppgifter, mer än att gärningsmannen skjutit mer än ett skott.
– Det är flera skott som har träffat, säger hon.
Den skjutne mannen var inte känd av polisen sedan tidigare. Han hade ägnat sig åt snöröjning när han blev beskjuten. Mannen vårdas fortfarande på sjukhus.
– Tillståndet för honom är fortfarande kritiskt, säger Åsa Kristensson, som inte vill gå in på vilka brottsliga gärningar som den misstänkte 15-åringen gjort sig skyldig till tidigare.
Enligt Kvällsposten har han tidigare förekommit i en utredning om bilinbrott, men åtalades inte på grund av sin låga ålder.
Via sin försvarsadvokat Sophie Palmgren Paulsson framhåller dock 15-åringen att han förnekar brott. Det är inte känt om han har något alibi för onsdagsmorgonen eller om han har någon förklaring till att han felaktigt skulle ha pekats ut som revolverskytt. Än så länge vill åklagaren inte avslöja vad det är som binder 15-åringen till brottet.
Enligt Åsa Kristensson är det i nuläget omöjligt att veta om misstankarna mot 15-åringen i slutändan kommer att leda fram till ett åtal.
– Jag räknar med att det blir en omhäktningsförhandling om två veckor. Det är en oerhört omfattande utredning som nu bedrivs. Vi ska hålla ett flertal förhör. Vi ska sammanställa den tekniska bevisningen. Vi ska avvakta resultatet av de tekniska utredningar som gjorts, säger hon.
Hur många poliser jobbar med utredningen?
– Det finns det resurser som behövs, säger hon.
Gå till toppen