Vellinge

Hett när unga entreprenörer mötte drakarna

Uppgiften – att skapa ett fiktivt företag och lansera en affärsidé från koncept till färdig produkt. Utmaningen – att presentera den inför fem lokala företagsdrakar. I veckan avgjordes årets upplaga av "Draknästet" på Sundsgymnasiet i Vellinge.

"Draknästet" har blivit något av en tradition för eleverna som pluggar första året på gymnasietes ekonomiprogram. På spel: Äran, prispengar – och betyget såklart.
Sydsvenskan var på plats och snackade affärer med blivande entreprenörer inför den stora drabbningen.
Team "Mealdeal". Ida Örlegård Svensson, Sebastian Poulsen, Ellen Ljungberg och Jakob Edwardsson.
Team "Mealdeal" har tagit fram en app för den pris- och miljömedvetne. Innan storhandlingen kan konsumenten ladda upp hela shoppinglistan och få reda på vilken butik som har billigast produkter. Tanken är också att man på sikt ska kunna beräkna bensinkostnader, ta del av olika erbjudanden och göra specialval, beroende på kost eller diet.
Affärsidén kom tidigt och hela gruppen fastnade för den. Alla är eniga om att skoluppgiften har gett mersmak och oväntade insikter.
– Man lär sig ta ansvar, att samla tankarna och sätta dem i bruk, säger Ida Örlegård Svensson.
– Och att inte göra om samma misstag flera gånger, säger Sebastian Poulsen.
Team "Ping". Jessica Bengtsson, Hugo Djurfeldt, Emil (vill inte gå ut med efternamn), Ellinor Hansson och Jacob Christoffersson.
Team "Ping" lanserar en app för taxiresor. Med den kan resenären ta reda på var närmaste och billigaste taxi befinner sig – oavsett företag.
Gruppen menar att den största lärdomen har varit att kompromissa och stötta varandra tills alla enas.
– Det viktigaste är att samarbeta och ta fram realistiska idéer. Att lyssna på allas åsikter, säger Hugo Djurfeldt.
– Men det här är nervöst, man vill ju vinna, säger Jessica Bengtsson.
– Drakarna är viktiga personer, riktiga entreprenörer. Det är på allvar, man får ju inte en ny chans, säger Ellinor Hansson.
Team "Safeloss". Oscar Ekman, Simonee Lökke, Klara Hammarström och Selma Hammarström.
Team "SafeLoss" vill fånga målgruppen som alltid lägger mobilen på ett bra ställe, men inte minns var. En liten gps-sändare, som i sin tur är kopplad till en hemsida, pluggas in i mobilens hörlursuttag. Vid förlust eller minnesförlust är det bara att logga in och lokalisera mobilen.
Gruppen planerar redan att vidareutveckla produkten för framtiden. Lärdomarna då?
– Att teamarbeta, lyssna på andra och gå från tanke till färdig produkt, säger Simonee Lökke.
– Vi vill ju bli företagare och tjäna stora pengar. Den här produkten är en bit på vägen, säger Selma Hammarström.
"Jag är själv en prisjägare. Finns det billigt tvättmedel någonstans kör jag dit och köper tio paket. Bra produkt", säger draken Jonas Prag från SEB-Banken efter "Mealdeals" presentation. Ellen Ljungberg, Ida Örlegård Svensson, Jakob Edwarsson och Sebastian Poulsen håller presentation.Bild: Micaela Landelius
Drakarna tar plats och presentationerna flyter på snabbt och proffsigt – och med handklapp från juryn. De riktigt kluriga frågorna kommer från de andra teamen, som sitter med i publiken.
Kommunens näringslivsstrateg Sara Palo är en av drakarna. Hon tycker det är fantastiskt att ha en pool av unga entreprenörer till hands på skolan, bara några meter från kommunhuset.
– För mig är uppdraget som drake en stor prioritering. Nyföretagandet ökar – och det är spännande att få vara med redan från starten, säger hon.
"Jag minns hur det var, men de gör ett riktigt bra jobb", säger draken Amanda Börger, som nu driver UF-företaget Krydderiet. Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) var också på plats för att delta i prisceremonin. Vinnaren får 2000 kronor från Företagarna Vellinge, tvåan får tusen kronor.
Amanda Börger, som driver UF-företaget Krydderiet, och läser tredje året på programmet har Draknästet i färskt minne.
– Det är en förflyttning att sitta på den här sidan bordet. Jag minns hur det var, de gör ett riktigt bra jobb.
Hur det gick för våra team då? "Mealdeal" tog sig hela vägen till final och kvalade in på andra plats. Vann gjorde motståndarlaget Uzafe, som har tagit fram en mobildosa som larmar om ägaren är i fara.
– Men att få igång tankeprocesserna och komma in i företagandet – det är den viktigaste lärdomen av Draknästet, säger läraren Jeanette Wetterling.
Gå till toppen