Wimans blogg

MFF-familjens spretiga släkte skapar fascinerande möten

Att möta MFF Supportrar i olika skepnader är ett av mitt jobbs privilegier.

I Salou stod jag och snackade med Ultraskillar som åkte till Barcelona för nöje och nytta. Då menar jag att MFF-matchen var nyttan. Där fanns också några från Malmösystrar på plats och vid staketet möter jag nästintill dagligen Kellermangänget.
På lördagen fick jag ett par riktigt, riktigt roliga timmar med Øltras, som förärat mig en inbjudan till deras årsmöte för att prata lite tankar om MFF nu och på vägen fram där klubben är i dag. Vi tog avstamp i degraderingen 1999.
På plats fanns även MFF:S SLO Pierre Nordberg, som träffat MT 96 kvällen före.
MFF engagerar hela Malmö, det har vi snackat mycket om. Därför gillar jag att det skapas grupper inom MFF-familjen också. Det ska inte hindra familjen från att hålla sams.
Visst lät det underbart när Øltras ordförande Lars Engvall - av vadslagningsskäl iklädd en guldjacka som, tja, syntes - berättade att avresan till Göteborg går 07.00 och ett par av de andra medlemmarna flikade in att det blir stopp 08.00 på Hallandsåsen, för där väntar de med grillade korvar.
En match är mer än en match, det är en happening. Inte minst på bortaresorna.
Fotbollssnacket är - som vid möten med alla olika grupper - initierat och seriöst.
Det var det i solskenet och snålblåsten i Salou - och på Øltras stamhak Sir Tobys.
När de bildades tyckte jag mest att de hade ett roligt namn, en travestering på Ultras förstås, nu är jag mer imponerad av hur gruppen växt under kontrollerade former.
74 män och kvinnor på ett årsmöte - det är det inte många stora idrottsföreningar som klarar av. Tror Rosengård var 22 senast jag var där...
Visst kan man ha synpunkter på namnet Øltras och vad det står för om man så vill, men man måste kunna ta det med glimten i ögat. Generationsmässigt ligger gruppen i min tid och därför var det extra roligt att lyssna på "tugget" och jargongen. Insticken var i många fall givna och väntade, men malmöitiskt kaxigt roliga.
Fotbollen ger gemenskap, man har mer gemensamt med vissa. MFF-familjens styrka har varit att hålla ihop. Det har knakat en del i fogarna på senare år, onekligen, men viljan finns där i högsta grad.
Därför är det också spännande att MFF Support - den samlande grunden - på söndagen med all sannolikhet väljer 22-åriga Thelma Ernst till ny ordförande.
Den första kvinnliga ordföranden i den klubben. Häftigt, inte minst eftersom Thelma var en av de som la motionen om kvinnlig fotboll i MFF.
Apropå kvinnor - Øltrasordföranden Lars Engvall lovade att ta tag i sin grupps brist till nästa årsmöte. Faktum är att gruppen numera har en hel del kvinnor - många nya valdes in nu - men man har ännu ingen i sin styrelse...
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: MFF 11 februari
Gå till toppen