Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu ska alla elever som vill få läxhjälp

Läxhjälp ska finnas i skolan till alla elever som önskar det, slår barn- och skolnämnden i Lunds stad fast.
I onsdags beslutade en enig nämnd att följa upp skolornas arbete med läxhjälp.

Bild: Ingemar D Kristiansen
– Viktigast här är att man inte bara behöver ta skolpedagoger i anspråk, säger Monica Molin (S), nämndsordförande.
– Även fritidspedagogerna ska kunna hålla i läxhjälpen. Fritidsverksamheten är ju numera integrerad i skolan och detta ska stärka samarbetet däremellan.
Möjlighet till läxhjälp ska finnas överallt där läxor ges. Skolor som tagit beslut om att allt skolarbete ska göras under skoltid är dock undantagna.
– Läxhjälp är viktigt för att elever som inte får tillräckligt stöd i skolarbetet hemma ska ha samma möjligheter som alla andra. Och även elever som vill läsa extra kan ta del av läxhjälpen, säger Monica Molin.
Avsätter då nämnden mer pengar till läxhjälp? Nej. En grundtanke är just att fritidspedagogerna ska kunna träda in här, även om varje skola avgör vem som där ska hålla i läxhälpen.
Och Monica Molin bedömer att fritidspedagogerna ska hinna med detta utöver sina vanliga uppgifter, eftersom det blir fråga om läxhjälp i grupp.
– I praktiken handlar inte om en pedagog per elev, utan om att man brukar använda klassrum. Man har till exempel matte för åttorna i ett och svenska för sexorna i ett annat.
Gå till toppen