Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Universitetet ordnade auktion med silverkant

Tal, musik och mingel utgjorde inramningen när Universitetet axlade rollen som auktionsförrättare.

Ulla von Wowern visade upp medaljerna.Bild: Peter Frennesson
Inne i universitetshusets aula ligger 35 silvermedaljer uppradade i askar. Den som vill känna på medaljerna får snällt ta på sig en vante.
– Det kan lätt bli fingeravtryck och det är viktigt att medaljen är ocirkulerad, säger Ulla von Wowern, pensionerad numismatiker vid myntkabinettet i Lund, som dagen till ära visar medaljerna för potentiella budgivare.
Medaljerna är framställda som en del i Lunds universitets 350-årsfirande och utgör den femte upplagan av medaljer som lärosätet tagit fram genom tiderna. Den första kom redan 1668.
En lycklig innehavare av de tidigare utgåvorna är Andreas Svensson. Som anställd på Studentmuseet och uppvuxen på Arkivgatan i Lund har han ett alldeles särskilt starkt intresse för dagens auktion.
– Jag samlar på allt som har med Lund att göra. Jag vill passa på att fylla på i medaljsamlingen. Nummer 17 är mitt lyckotal så den vill jag helst ha, säger han.
Andreas Svensson samlar på allt som har med Lund att göra.Bild: Peter Frennesson
På plats är även Ernst Nordin som gavs i uppdrag att ta fram medaljen. För gemene man är han kanske mest känd som formgivaren av tiokronan och enkronan från 2001 samt de nya mynten som introducerades förra året.
Att medaljen inte går att hänga runt halsen hoppas han inte ska hindra blivande ägare från närkontakt.
– Jag har inte hört talas om bordsmedalj tidigare. Jag tycker den ska vägas i handen och vridas och vändas på.
Ernst Nordin, medaljens formgivare, intervjuades in för auktionen.Bild: Peter Frennesson
Pengarna från auktionen går till ett forskningsprojekt på Historiska museet som planerar en utställning med månghundraårigt hittegods som påträffats under Domkyrkans korstolar.
Med 45 minuter kvar till auktionsstart hade endast 18 personer registrerat sig. Men utdelningen blev bättre än så – 27 medaljer ropades in, till en summa av 105 000 kronor.
– Vi är väldigt nöjda. De övriga medaljerna kommer att auktioneras ut vid ett senare tillfälle, så det finns fortfarande chans på dem, säger Daniel Parknäs Örnfelt, eventkoordinator.
På Jubileumsmedaljen syns bland annat den Lundatypiska magnolian.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen