Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Minnesord

Bengt Hidemark

Professor och arkitekt Bengt Hidemark, Stockholm, har, som tidigare meddelats, avlidit,

En sann vän i arkitekturens värld har gått bort. Med uppväxt i Stockholm, utbildning till byggnadsingenjör på TELIS, arkitekt på Kungliga Tekniska Högskolan KTH och Konstakademin var Bengt väl skickad till professionen. Smörjoljefabriken på Lidingö, laboratorium i Västerås, Linköpings Universitet, Kasper-Salinbelönade Televerket i Farsta samt SMHI i Norrköping är exempel på hans projekt.
Bengt var pedagog. Många har mött Bengt som lärare på KTH, både på legendariska Riddargatan och A huset på Östermalmsgatan i Stockholm. En professor som lärde hur man skissar, hur man gör program, vem man bygger för, vad plats, landskap och byggnadshistoria meddelar. Besök på sågverk, tegelbruk och betongfabrik samt årliga utflykter till arkitekters hus i Stockholms skärgård och Finland gav konkreta kunskaper och inspiration till arkitektyrket. Bengt berättade också om möjliga och omöjliga processer med beställare och entreprenörer.
Miljö och hållbarhet var viktigt för Bengt. Solen som energigivare för klimatsmart arkitektur och stadsbygge blev böjningsmönster i ekologikurser med övningsuppgifter.
I familjens sommarhus på Södermöja visade Bengt på hur en sinnrikt glasad fasad på förvandring vänder sitt ansikte mot solen för såväl dagsljus som energi under olika årstider.
I sin forskning verkade Bengt också för ökad trähusbebyggelse. I ett projekt på KTH medverkade han till Trälyftet - ett byggsystem i massivträ för flervåningshus, med fullskaleprov av volymelement för bostadsändamål. Bärande motiv var industriell tillverkning med vår tids möjligheter till digital processtyrning i framställning på fabrik samt hänsyn till klimat och koldioxid. En pionjärinsats.
Sommarvistelser i skånska Ljunghusen blev på senare år platsen för Bengts engagemang, att värna om de unika badhytterna vid hav och strand. Nu skyddade i detaljplan och vårdprogram för all framtid.
Bengt var en god, varm, kärleksfull människa, som i sin arkitektroll utövade ett kunnande i byggnadskonstens alla delar och skalor. En person som väcker bra minnen och framtidstro.
Gå till toppen