Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Man ska aldrig använda ordet möte"

Det började som en fritidsgård med udda öppettider, utvecklades till ett inspirationsverk och kan leda till en entreprenörsskola. Balqis Lamis Khattab har en plan för Malmös unga.

Hon är omskriven, prisad och hyllad för sitt direkta sätt att engagera ungdomar genom mötesplatsen Möllans basement, där ungdomarna själva får bestämma öppettiderna.
Efter hand utvecklades verksamheten till att hjälpa besökarna att komma vidare. Många har viljan men saknar basala kunskaper om hur man till exempel byter gymnasieprogram, söker till högskolan eller fixar ett jobb.
Balqis Lamis Khattab lyssnar, peppar och visar att det finns möjligheter.
Balqis Lamis Khattab har en plan för Malmös ungaBild: Lars Brundin
– Jag är själv sådan att jag alltid ringer direkt till högsta chefen – kommunalrådet eller HM:s vd. En gång tog jag tag i Stefan Löfven i FN–huset i USA.
– Det har alltid gått jättebra. Alla har lyssnat. Men jag tror att många ungdomar är rädda för att få ett nej, inte få något svar eller att inte förstå.
Hon drar regelbundet med ungdomar till event och möten med politiker och näringsliv. Många undrar hur hon får dem att dyka upp. Svaret lyder: Jag frågar inte.
– Jag säger bara, skit du i det, bara kom, säger hon och skrattar.
– Man ska aldrig använda ordet möte. De hatar möten.
Ofta får hon tolka, men inte till andra språk. Det handlar om att göra myndighetssvenskan begriplig.
– Alltså det här juridiska språket som alla vuxna kör med ... När jag drar med ungdomar på möten förstår de "noll komma noll" av vad de säger. Jag får hela tiden pausa, "hallå, vänta lite nu förstår du vad det ordet betyder?" Och de bara "Ähh nä... ".
Samma sak gäller skolornas relation till föräldrar, anser Balqis Lamis Khattab.
– Kulturkrockar mellan skolan och hemmet är ett stort problem. Många föräldrar vet inte hur samhället fungerar eller vad ungarna lär sig i skolan.
Vad gör du för Malmö om tio år?
– Jag ska starta en entreprenörsskola som ska locka ungdomar att utvecklas. Fast det ska inte heta skola. Och det ska vara en plattform där man kan förverkliga sina idéer. Men tio år? Så länge tänker jag inte vänta.

Balqis Lamis Khattabs fem #framåtmalmö-tips

1. "Mer livskunskap i skolan. Idag har man hemkunskap och lär sig tvätta, diska och laga mat. Men man lär sig ingenting om föreningsliv, hur man startar företag eller skriver en faktura."
2. "Projekt måste vara långsiktiga och ungdomarna måste vara med från scratch."
3. "Skolorna måste prata med föräldrar på en mer basic nivå, och förklara hur saker fungerar.
4. "Vuxenvärlden måste anpassa sitt språk till ungdomar."
5) "Hjälp ungdomar bygga nätverk. Lägg mer krut på att på att locka ungdomar till event och projekt. Man kan inte bara säga "Vi älskar er, kom hit". Det finns massor av projekt för ungdomar utan ungdomar i. "

FAKTA/helt ideellt projekt

Möllan Basement har två lokaler, Fricksgatan och Ahlmansgatan och drivs sedan december helt ideellt. Stena Stadsfastigheter stöttar inte längre med projektbidrag, men fortsätter att bidra med lokaler. Några medel från Malmö stad har hon hittills inte fått.
Gå till toppen