Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

För första gången: Svenska läkare får skriva ut cannabis för medicinskt bruk

Läkemedelsverket har för första gången gett läkare tillstånd att skriva ut cannabis för medicinskt bruk till två patienter. Men enligt myndigheten ska beslutet inte ses som ett generellt godkännande.

Den cannabis som Läkemedelsverket gett två patienter licens att använda är växtdelar från själva plantan, som kommer från ett nederländskt företag. Arkivbild.Bild: Brennan Linsley/AP/TT
– Jag är glad att Läkemedelsverket har tagit ett så pragmatiskt beslut att tillgängliggöra det för patienter som har svår kronisk smärta, som inga godkända läkemedel biter på, säger Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och läkemedelskemist, som bistått läkarna i de båda ansökningarna, till TT.
Att det används på licens innebär att tillstånd måste sökas för varje enskild patient. De två patienter som besluten omfattar kommer nu att få tillgång till växtmaterial från cannabis, via ett nederländskt företag.
Läs också "Vi har kämpat länge för det här"
– Man kan lösa upp det i smör och baka med. Självklart kan man röka det, men vi avråder starkt från det. För mig personligen är det viktigt att han man håller vattentäta skott mellan cannabis som läkemedel och cannabis för nöjesbruk. De två frågorna har inte med varandra att göra, säger Fredrik von Kieseritzky.
Enligt Läkemedelsverket ska besluten inte tolkas som ett generellt godkännande för medicinsk cannabis.
– Besluten handlar om enskilda individer och i de här två fallen har vi haft en längre dialog och efter flera turer med avslag, överklagande och kompletteringar beslutade vi att godkänna dem, säger Karl Mikael Kälkner, som är klinisk utredare på Läkemedelsverket, till SVT.
En av de patienter som licenserna omfattar gäller en ryggmärgsskadad man, som odlat cannabis för att bota sina nervsmärtor. I en uppmärksammad dom friades han i tingsrätten, men dömdes förra våren i hovrätten.
– Det handlar inte om att ett gäng invalider ska sitta i ett hörn och röka på, utan om personer som har kronisk neuropatisk smärta som de vill lindra, säger läkaren Claes Hultling till SVT.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen