Lund

Andreas Ekström: See you in court, Nyhamnsläge

Frågan är vilka verkliga lärdomar som kan gömma sig i en seger i "Vi i femman".

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Det är sällan jag börjar skratta högt, rakt ut, när jag läser tidningen – men ibland levererar verkligheten så mycket Lund att det bara blir för mycket.
Alltså, egentligen var det ju inget roligt med det jag läste i fredags. Rätt ska ju vara rätt. Självklart. Och barn måste lära sig att det lönar sig att säga ifrån om man blir felaktigt bedömd.
Vad som hände? Detta: Internationella engelska skolan här i Lund överklagade ett bortdömt men korrekt svar i frågetävlingen ”Vi i femman”, ordnade en förlängning av matchen, fick några barn från Nyhamnsläge att åka extra till Malmö för att svara på utslagsfrågor i en tävling de trodde att de redan hade vunnit.
Icke. Lund överklagar. Lund vinner. See you in court, som Donald Trump skulle ha twittrat. I Lund har vi muskler och intellekt och processvana och resurser. Vana att få rätt.
Jag tror att det inträffade kräver en smula humanistisk reflektion på Internationella engelska skolan.
Ska rätt vara rätt? Ja, det är klart.
Var det rimligt att kräva omspel i en lekfull tävling? Möjligen. Men när är det rimligare att låta bli? Kan det finnas tillfällen i livet då man inte blivit precis rättvist behandlad men ändå skulle kunna tänka sig att rycka på axlarna och gå vidare med viktigare saker?
Kanske kunde man i stället ha accepterat förlusten, men bjudit in ungarna från Nyhamnsläge till Lund, och gjort en egen tävling för att förbereda dem ännu mer och bättre för nästa omgång.
Men framför allt bör lärarna på IES begrunda detta:
Båda svaren var rätt, men Nyhamnsläges svar var bättre. Eleverna från Nyhamnsläge hävdade korrekt att nyckelharpa är ett stråkinstrument. Eleverna från Lund hävdade att nyckelharpa är ett stränginstrument, vilket också är korrekt, men inte lika precist.
Det i sig skulle verkligen kunna motivera att man avstår att överklaga.
Jag tar väl i som vanligt, men jag kan inte låta bli att få känslan av att det finns djupare insikter att hämta bland vardagens småsaker. Hoppas att lärare och elever på Internationella engelska skolan tar chansen att söka dem. Och att de krossar allt motstånd i resten av tävlingen, och vinner med stora och odiskutabla marginaler.
*
Appendix. I går öppnade Erikshjälpen sin tredje butik i Lund. Det är verkligen ett fint tecken i tiden – folk både delar med sig av sitt överflöd, och köper gärna begagnat när det går.
Gå till toppen