Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Thörn får cannabis utskrivet av läkare: ”Vi har kämpat länge för det här”

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn från Västerås dömdes för narkotikabrott, efter att ha odlat cannabis hemma för att lindra sina kroniska smärtor efter en mc-olycka. Nu har Läkemedelsverket gett honom – som en av de två första patienterna i Sverige – rätt att hämta ut cannabis på recept.

"Jag hoppas såklart att det cannabis jag får nu ska fungera lika bra som det jag odlade själv", säger Andreas Thörn, som är en av de två patienter som nu kommer att få cannabis på recept.Bild: Privat/TT
– För mig är det här en vinst, för att kunna gå vidare med livet. Vi har kämpat och väntat länge på det här, säger Andreas Thörn till TT.
Läs också För första gången: Svenska läkare får skriva ut cannabis för medicinskt bruk
Vid 15 års ålder bröt han nacken i en mc-olycka och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För drygt tio år sedan fick han allt värre smärtor, som inte några läkemedel han tog hjälpte mot.
– Jag har smärtor från bröstkorgen och nedåt, som jag egentligen inte ska, där jag är förlamad och inte har någon känsel. I bland gör det extremt ont. Det senaste året har jag gått på sparlåga och bara försökt ta mig igenom vardagen.
För att lindra smärtorna började han odla cannabis i tvättstugan, som han sedan torkade och kokade tillsammans med vatten och kokosolja. Oljan drack han till kaffet morgon och kväll.
– Det mest markanta var lindringen av den neuropatiska smärtan. Sedan fick jag lite andra pluspoäng, såsom bättre fungerande tarmar och ingen ångest, säger Andreas Thörn.
För två år sedan kom dock polisen hem till honom och han åtalades för narkotikabrott. I en uppmärksammad dom friades han i tingsrätten, men dömdes förra våren i hovrätten.
– Det var klart att jag tänkte mycket när jag började odla, att jag gjorde något olagligt. Jag gjorde det inte för att det var roligt, utan för att jag inte hade några alternativ. När jag väl började använda det märkte jag efter ett år att det blev mycket bättre. Under det sista året reflekterade jag inte ens över det. Jag hade hittat min dos och hade oljan i en burk som jag drack till kaffet.
Läkemedelsverket betonar att beslutet inte innebär att någon principiell skillnad i hur man ser på medicinsk cannabis. Men Andreas Thörn tror och hoppas att det kommer att leda till att fler med ryggmärgsskador ska få lättare att få prova behandlingen.
– Till skillnad från många andra så vet ju jag vad cannabis har gjort för mig. Det är en väldig skillnad i livskvalitet mellan då och nu. Men jag hoppas såklart att det cannabis jag får nu ska fungera lika bra som det jag odlade själv.
Gå till toppen