Burlöv

Burlövs löfte till medborgarna: mer trafikkontroller och synliga poliser

Många Burlövsbor känner sig otrygga vid tågstationen och i centrala Arlöv. Det ska förändras under 2017, det lovar polisen och politikerna i årets medborgarlöfte.

Patrik Ahrlin och Katja Larsson.Bild: Sally Wahlstedt
– Våra medborgarlöften baseras på intervjuer med medborgarna: Vad är det de känner är trygghet och vad är det inte? I intervjuerna blir det tydligt att vissa delar sticker ut, säger kommunstyrelsens ordförande Katja Larsson (S).
Under måndagen skrev hon och lokalpolisområdeschef Patrik Ahrlin under årets medborgarlöften i Medborgarhuset i Arlöv. I intervjuer och dialog med kommunens invånare har det blivit tydligt att vissa delar av kommunen upplevs som mer otrygga än andra.
– Det är de centrala delarna av Arlöv och tågstationen i Burlöv som sticker ut, säger Patrik Ahrlin.
I de områdena planerar nu polisen att öka sin närvaro och synlighet, något som efterfrågats av Burlövsborna. Dessutom ska trygghetsskapande insatser genomföras vid minst två tillfällen – gärna i samband med att många ungdomar är ute, till exempel vid skolavslutningen.
Patrik Ahrlin betonar att resultatet i polisens senaste trygghetsmätning visar att tryggheten i Burlöv, till skillnad från många andra svenska kommuner, ökar.
Det Burlövsborna oroar sig mest över är ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen. Där mäter Burlöv en fyra i otrygghet på en sexgradig skala. Det är vad polisen bedömer som ett ”påtagligt problem”. Men enligt statistik från Brottsförebyggande rådet minskar antalet anmälda brott i kommunen.
– Det är viktigt att se det som två olika saker. Dels så har vi resultatet i trygghetsmätningen, dels har vi den faktiska brottsligheten, säger Patrik Ahrlin.
Samarbetet mellan skolor, polis och socialförvaltning ska stärkas i år, lovar polis och kommun. En gång varannan vecka ska de tre aktörerna mötas och på så sätt tidigt kunna sätta in insatser för ungdomar som faller snett.
Utöver utökad synlighet och flera samarbeten ska polisen genomföra minst en trafikkontroll i veckan i Arlöv.
– Dalbyvägen är en väg som många har uppmärksammat så den kommer vi prioritera. Men vi kommer vara på plats på många ställen under året, säger Patrik Ahrlin.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen