Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chefsåklagare: Katastrof om polisen inte får ut teledata i jakten på mördare

Polisens rätt att kräva ut brottslingars teletrafik och position från teleoperatörerna är hotad efter en EU-dom.
Nu kräver tunga åklagare och poliser att regeringen räddar ett viktigt vapen.
– Det är ett enormt slag att förlora det här verktyget, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand i Malmö.

Chefsåklagare Ola Sjöstrand.
I många år har polisen haft ett effektivt vapen i kampen mot den grova kriminaliteten: att begära ut uppgifter om teletrafik från teleoperatörer.
När ett mord inträffar är detta ofta det första man gör.
Dels kräver polisen att få veta vilken telemast som senast fångade upp signaler från en mobiltelefon som tillhört offret eller eventuella vittnen och misstänkta. På så sätt kan man positionsbestämma en person.
Dels begär man ut samtalslistor – förteckningar över vilka andra nummer som den aktuella telefonen ringt eller sms:at.
– Det här är ett oändligt viktigt redskap. Telefonen fungerar som ett elektroniskt fingeravtryck, säger Ola Sjöstrand.
– De uppgifter vi får fram är helt avgörande för oss att lösa grova brott, bekräftar kommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens "Kalla fall-grupp".
Han tar ett aktuellt exempel ur den långa listan på mord och skottlossningar i Malmö det senaste året: För någon vecka sen dök en tonårig pojke upp på sjukhuset i Malmö med en skottskada i benet. Som så ofta när brott sker bland gängkriminella ville pojken inte berätta något för polisen.
– Killen vägrade säga hur han fått en kula i benet. Han ville inte säga något alls. I ett sådant läge kan det vara helt avgörande att via hans mobil ta reda på var han befunnit sig och vem han varit i kontakt med, säger Lundqvist.
Även i samband med mordet på 16-årige Ahmad Obeid vid Amiralsgatan i Malmö nyligen har polisen haft svårt att få ut uppgifter från teleoperatören.
Bo Lundqvist, chef "Kalla fall-gruppen" i Malmö.Bild: Isabelle Beckman
Skälet är ett utslag i EU-domstolen i december. Då dömdes de svenska reglerna om datalagring ut.
Reglerna bygger på EU:s Datalagringsdirektiv från 2006. Det har omsatts till svensk lag. Sen dess har internet- och teleoperatörer varit tvungna att spara uppgifter om sina kunders telefonsamtal (vem ringer vem, inte vad som sägs), sms och mejl.
När ett grovt brott inträffar kan polis och åklagare – via domstol – begära ut informationen från teleoperatörerna. I brådskande fall kan man få domstolsbeslut i efterhand.
Men runt om i Europa har flera telebolag protesterat. Dels för att lagringen kostar pengar, dels för att man inte vill kränka sina kunders integritet.
I april 2014 slog EU-domstolen fast att Datalagringsdirektivet strider mot grundläggande fri- och rättigheter och är ett allt för allvarligt intrång i människors privatliv.
Det ledde till att några EU-länder, Belgien och Nederländerna, ändrade sina regler.
I Sverige snabbutredde regeringen frågan och kom fram till att polis och åklagare skulle fortsätta som tidigare. Då valde tele- och bredbandsbolaget Tele2 att ta strid mot kravet att spara uppgifter. Målet hamnade i kammarrätten, som begärde ett förhandsked av EU-domstolen, som i december kom med sitt utslag: "Medlemsstaterna får inte ålägga leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster en generell skyldighet att lagra uppgifter.”
En mobilmast på ett hustak. Polisen kan kräva en "masttömning" - vilka telefoner har kopplats via masten under viss tid.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Nu sitter inrikesminister Anders Ygeman med den heta potatisen.
Under de veckor som gått sedan EU-domstolens besked kom har polis och åklagare svävat i ovisshet om vad som ska hända.
– Domen har försvårat vårt arbete, säger Bo Lundqvist.
Något stopp för att få ut uppgifter har det inte blivit ännu. Men vissa bolag, bland andraTele2, lämnar inte ut allt som polisen begär.
Anders Ygeman utsätts för hårt tryck från Advokatsamfundet, Vänsterpartiet och andra som kräver att regeringen följer EU-utslaget – och stoppar datalagringen.
– Det vore riktigt illa. Det skulle allvarligt försvåra våra brottsutredningar, säger Ola Sjöstrand.
– Man ska komma ihåg att telefonanalyserna inte bara är avgörande för möjligheten att få fast mördare och andra kriminella. Det är ju lika viktigt att vi med hjälp av analyserna kan fria en person som varit misstänkt.
Anders Ygeman har sagt att han inser hur viktig teledatan är för polis och åklagare och att man i regeringen nu funderar hur man ska förhålla sig till EU-domen.
Gå till toppen