Malmö

De vägrar vänja sig vid att ungdomar blir mördade i Malmö

Nikita Glasnovic och Fatimah Al-Sharkawi, 22 och 21 år, vägrar vänja sig vid att jämnåriga och andra människor mördas i deras stad. De fick en intervju med inrikesminister Anders Ygeman för den nya ungdomstidningen Gatans röster.

Det är dagen efter mordet på Möllevångstorget. I Malmös högskole- och kontorskvarter sitter Fatimah Al-Sharkawi och Nikita Glasnovic på ett kafé med utsikt mot hamnbassängen som för dagen är täckt av tunn is.
– Jag har nog aldrig känt mig så otrygg som igår kväll. Jag hade ont i magen och ville inte ens gå ut. Men egentligen är jag mer ledsen än rädd, säger Fatimah Al-Sharkawi.
– Det händer så mycket att jag nästan blir immun– och jag tycker inte om den känslan, säger Nikita Glasnovic.
Nikita Glasnovic och Fatimah Al-Sharkawi gillar inrikesminister Anders Ygemans budskap om att alla har ett moraliskt ansvar.Bild: Hussein El-alawi
De arbetar med en ny ungdomstidning som ska heta Gatans röster och delas ut på skolor och Stadsbiblioteket med stöd av Kulturrådet. På kaféet förbereder de frågor till inrikesminister Anders Ygeman som är i Malmö för ett möte med kommunstyrelsen om hur staden kan bli tryggare.
– Jag vill fråga om han känner till situationen i Malmö. Vet han hur många tjejer som går runt med pepparsprej i väskan? säger Fatimah Al-Sharkawi.
– Hur påverkad är han själv av det som händer i Malmö? Vad är hans känsla? säger Nikita Glasnovic.
På en spräckt mobilskärm läser de vad inrikesministern sa i SVT:s Agenda på söndagskvällen: han kan tänka sig snabbare lagföring och hårdare straff.
– Vi borde fråga om han vill ta en fika med oss! säger Fatimah Al-Sharkawi.
Båda tjejerna har vuxit upp i Malmö och de känner många ungdomar, både jämnåriga och yngre, över hela staden. Fatimah Al-Sharkawi jobbar som läxhjälpare och lärarvikarie och har varit ungdomskoordinator.
Nikita Glasnovic och Fatimah Al-Sharkawi frågade Anders Ygeman hur ungdomar kan bidra till att göra Malmö tryggare.Bild: Hussein El-alawi
Nikita Glasnovic är i yttersta världseliten i kampsporten taekwondo men tränar även en del ihop med ungdomar i gymnasieåldern.
– Det är i gymnasieåldern som man är nära allt som händer. Man känner personer som är drabbade eller har hört talas om saker, säger hon.
Presskonferensen äger rum i det nybyggda fjortonvåningshuset Studio längst ute på Hjälmarekajen. Med allvarligt ansikte och eftertänksamt knarrande röst besvarar Anders Ygeman kritiska frågor från journalisterna om polisens förutsättningar.
När det blir Fatimah Al-Sharkawis och Nikita Glasnovics tur att ställa frågor tar de fasta på inrikesministerns uppmaning till allmänheten att ”vända ryggen mot den organiserade brottsligheten”.
– Hur gör vi det? frågar de.
Anders Ygeman svarar:
– Genom att delta i polisutredningar. Inte köpa knark eller stöldgods eller klippa sig för femtio kronor. Ställa upp för varandra. Samarbeta med polisen. Visa att det finns en positiv spirande kraft i Malmö som kanske lite för sällan lyfts fram i media.
– Kan vi ungdomar bli en aktör? frågar Nikita Glasnovic
– Självklart! utbrister Anders Ygeman.
Han fortsätter:
– Hur ungdomar agerar mot brottslighet är avgörande för hur den kommer att utvecklas.
På pressträffen gör tjejerna också en spontan intervju med polismästare Stefan Sintéus.
Fatimah Al-Sharkawi utgår från sina egna erfarenheter:
–Du är polismästare. Jag är en ung tjej i Malmö. Vad har du att säga till ungdomar som mig som är rädda för att gå ut?
– Jag förstår att det finns en otrygghet, svarar Stefan Sintéus.
– Men det är förhållandevis ovanligt att det grövre våldet drabbar icke kriminella. Samtidigt: pratar vi våldtäkter och sexuella ofredanden är det mycket svårare för oss att förebygga brott.
När Fatimah Al-Sharkawi frågar om det kommer fler poliser på gator och torg svarar Stefan Sintéus att det ändå inte avskräcker de cirka 200 unga personer i kriminella kretsar som polisen har kartlagt.
– För dem spelar det ingen roll om vi är ute. De kommer att begå sina brott ändå. Vi måste omprogrammera de här ungdomarna och se till att de har andra förebilder.
– Vad kan vi göra? frågar Nikita Glasnovic.
– Ungdomar har ett jättestort moraliskt ansvar i att våga vittna. Man bubblar om det på Facebook och Instagram. Sen tar man inte sitt ansvar och säger att det här vet jag, säger Stefan Sintéus.
Tjejerna är nöjda med sina intervjuer.
– Det är bra att inrikesministern pratar om allas moraliska ansvar, säger Nikita Glasnovic.
Fatimah Al-Sharkawi håller med:
– Det jag hör allt mer är att unga personer, som brukade klaga på politikerna, känner att de själva vill göra något.
Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen