Dygnet runt

Guide: 13 butiker som gör Davidshall till Malmös hetaste modekvarter

Sage, Hatthyllan och Nuages Lourds är de tre senaste nytillskotten till kvarteren kring Davidshallstorg. Här är tretton av de mest framträdande modebutikerna i Davidshallskvarteren.

1. Meadow

Bild: Patrik Renmark
I oktober 2008 drog Christopher Åkesson och Peter Hilmersson (bilden) igång butiken Meadow på Östra Rönneholmsvägen. Deras butik för robusta kläder och skor för herrar har rönt uppmärksamhet även internationellt och i somras öppnade de en pop-up-butik i New York. I sommar flyttar de till ny adress på gågatan, men känner ändå att de finns kvar i Davidshallskvarteren.

2. Liebling

Lovisa Witt och Jennie Nielsen jobbar på Liebling.Bild: Patrik Renmark
Efter att ha drivit Spira textilverkstad i flera år med egna produkter så startade Li Aronsson Jensen butiken Liebling 2005 för att jobba även med andras skapelser. Då låg butiken på Helmfeltsgatan, men sedan 2011 finns butiken på Davidshallstorg och sysslar med hållbart mode.

3. Nudie

Victor Sjöstedt och Ola Andersson jobbar i Nudies Malmöbutik.Bild: Patrik Renmark
I april 2016 tog jeanskedjan Nudie över hörnlokalen på Davidshallsgatan där Tjallamalla tidigare fanns. Nudie har butiker runtom i hela världen, men detta är deras enda i Malmö. De inte bara säljer jeans, utan har även en så kallad "repair shop" som lagar dem.

4. Aplace

Linus Jaxin är butikschef på Aplace på Davidshallsgatan och har tidigare jobbat på nu nedlagda Solo.Bild: Patrik Renmark
Modebutiken och magasinet Aplace har fyra butiker i Sverige. Tre i Stockholm och en på Davidshallsgatan i Malmö. I Malmö drog de igång 2011 och har nyligen utökat utbudet från dam- och herrmode till även barnkläder och inredning.

5. Popolino

Johan Hansson, känd från Malmös musikliv som trummis i Loosegoats och Paola & The Messarounds, jobbar på Popolino då och då.Bild: Patrik Renmark
Marie Strinnholm-Nordin och Bjarte Austevoll har nu drivit den brittiska retromodebutiken Popolino i tio år på Davidshallsgatan. Mycket Fred Perry och Ben Sherman i hyllorna.

6. Almis Mamá

Bild: Patrik Renmark
En av områdets nykomlingar är barn- och mammaklädesbutiken Almis Mamá som öppnade i somras. Marcela Moraga (bilden) som tidigare jobbat på P3 och tävlat i talangtävlingen ”Popstars” i Kanal 5 driver butiken som satsar på ekologiska kläder.

7. Ljunggren

Bild: Patrik Renmark
Herrbutiken Ljunggren ligger på hörnet av torget mot Storgatan till. Patrik Ljunggren (bilden) har ett förflutet som brand manager för Hugo Boss, men gav sig i september 2011 in i klädbranschen för att starta den självbetitlade butiken med mestadels italienska märken.

8. Meloa

Bild: Patrik Renmark
Familjen Wiberg står bakom butiken Meloa som legat vid torget i tolv år. Först i sex år i lokalen där Hatthyllan nu ska flytta in och nu i sex år i lokalen intill Ljunggren på hörnet. Systrarna Paulina (bilden) och Emilia Wiberg och deras mamma Susanne satsar på en bred åldersgrupp för sitt dammode. Driver även en butik på Stora Gråbrödersgatan i Lund.

9. Gry

Bild: Patrik Renmark
Gunilla Svensson drev först sin butik Gry i samma lokal som klädmärket Lollopard (kända för Kockumskranströjorna) på Kärleksgatan, men håller nu mera till på Storgatan. Säljer damkläder med mycket klänningar, blusar och koftor.

10. Sage

Bild: Patrik Renmark
Den 3 februari slog ett av Davidshallstorgs nyaste butiker upp dörrarna. Johann Selles och Johanna Berglund (bilden) står bakom Sage som satsar på många franska, japanska och brittiska märken som inte finns tidigare i Malmö. "Vi handplockar högkvalitativa kläder, accessoarer och skönhetsprodukter som vi själva älskar, och som är producerade i länder med schysta löner och med hänsyn till miljön. Stilmässigt blir det en blandning av casual, workwear och preppy. Både för kvinnor och män", säger de.

11. Nuages Lourds

Bild: Patrik Renmark
Jakob Malmström och Robin Jarfjäll, med ett förflutet på Solo, öppnade i slutet av februari butiken Nuages Lourds på Holmgatan. Läs mer om dem här.

12. Hatthyllan

Bild: Patrik Renmark
Elin Jakobsson (bilden) har lämnat Hattbaren i Stockholm för att bygga upp en egen hattbutik i hemstaden Malmö. Läs mer här.
Läs mer:Malmös nyaste hattbutik öppnar vid Davidshallstorg

13. Très Bien

Très Bien på Fersens väg.Bild: Jonas Gillberg
Sist men inte minst, den internationellt mest kända butiken runt Davidshall. Trés Bien satsar nästan enbart på sin webbshop, men har en butik på Fersens väg som enbart har öppet på fredagar och lördagar. Très Bien startades 2006 av bröderna Simon och Hannes Hogeman samt deras vänner Björn Lindén och Jakob Törnberg. När den välansedda internationella modesajten Style.com listade de 25 namn man skulle hålla koll på inför 2015 så var bröderna Hogeman två av dem.
Läs mer:För 100 år sedan var Davidshall ett industriområde
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Davidshalls modekvarter
Gå till toppen