Malmö

Ung man försökte rädda skjutne 23-åringen: ”Han andades bara en gång när vi bar ut honom”

Skott, skrikande människor i panik – och en döende man. En ung man från Landskrona blev av en slump nyckelperson efter mordet på Möllevångstorget och fick köra mannen till sjukhuset.

Den unge mannen från Landskrona fick plötsligt försöka hjälpa den döende 23-åringen. Både hans skor och hans bil blodades ner på väg till sjukhuset.Bild: Läsarbild
Dagen efter mordet på Möllevångstorget jobbar den unge mannen kväll inom vårdsektorn. Förmiddagen har han städat blod ur sin bil. Hans vita sneakars är också blodiga efter insatsen på söndagskvällen.
– Han andades bara en gång när vi bar ut honom till sjukhuset, säger mannen.
Han berättar att han hade varit på en restaurang på Möllevången med sin bror och en vän och att de sedan skulle åka och spela biljard. När de var på väg från Möllevången i hans bil hörde han tre smällar.
– Jag såg mannen på marken och vi stannade. Sen kom det jättemånga människor, kanske tjugo trettio personer som ropade att jag måste köra till sjukhuset.
Andra vittnen utanför bilen berättar om en kaotisk situation. Personer skrek. Några dunkade på bilen att den skulle köra så fort det bara gick. Andra att de skulle köra försiktigt.
Landskronabon visste knappt vad han skulle göra. Han hittar inte i Malmö. De två vännerna som åkte med 23-åringen i bilen pratade arabiska, vilket Landskronabon inte förstår.
– Jag vågade bara titta på mannen en gång. Han hade fullt med blod i ansiktet.
Han beskriver händelsen som mycket obehaglig.
Fram till lunchtid på måndagen visste inte polisen vem som kört 23-åringen till sjukhuset. På söndagskvällen hade polisen bara delar av ett registreringsnummer och en beskrivning av bilen som 23-åringen bars in i. Polisen försökte därför genom inre spaning lista ut vem mannen som kört kunde vara.
Vid lunchtid på måndagen fick polisen Landskronabons uppgifter.
Bild: Patrick Persson
Det var så kaotiskt på söndagskvällen, efter att de varit på sjukhuset, säger mannen om varför han inte tog kontakt med polisen.
– Jag hade panik. Och jag mådde inte bra av att ha varit med om detta. Min bror och min kompis mådde inte heller bra. Så vi åkte hem till Landskrona.
På måndagsförmiddagen, när mannen städade bilen, hittade han en av de kulor som tros ha skjutits mot 23-åringen. Kulan kan komma att bli viktig i utredningen.
Läs alla artiklar om: Dödsskjutningen på Möllevångstorget
Gå till toppen