Dygnet runt

Ny hattbutik öppnar vid Davidshallstorg

Davidshalls modekvarter växer snabbt. Nyligen öppnade klädbutiken Sage och om några veckor drar Malmös nya hattbutik Hatthyllan igång precis vid torget.

Davidshallstorg blir platsen där Elin Jakobsson ska dra igång Malmös nyaste hattbutik.Bild: Patrik Renmark
Meadow, A Place, Popolino. Très Bien, Nudie, Liebling, Meloa, Gry, Ljunggrens… De etablerade modebutikerna i Davidshallskvarteren är många. Och de blir allt fler. Häromveckan kunde Dygnet Runt berätta om butiken Nuages Lourds ska öppna där och den 3 februari drog Johanna Berglund och Johann Selles igång butiken Sage i den lokal där Flique i Underjorden tidigare fanns.
Men tvärs över torget händer det ännu fler grejer. I mars öppnar Elin Jakobsson butiken Hatthyllan som hon vill ska bli ett nav för Malmös hattintresserade.
I lokalen där Petite Violette tidigare låg ska hon på tjugo kvadratmeter få plats med hattar, kepsar, turbaner, baskrar, handflätade panamahattar och alls sorters huvudbonader. Hennes intresse väcktes när hon fick ett extrajobb på Hattbaren i Stockholm.
– Jag kommer från Malmö, men studerade till dekoratör i Stockholm och behövde ett extrajobb. Det var en barndomsvän som fixade in mig på Hattbaren och jag tyckte att det var superkul, berättar Elin Jakobsson.
Elin Jakobsson utanför sin butikslokal som just nu håller på att renoveras inför öppningen i mars.Bild: Patrik Renmark
Hattbaren är Sveriges största hattbutik och finns på två ställen i Stockholm. Efter att Elin Jakobsson jobbat där i fem år så väcktes idén att göra något själv i hemstaden. Så hon övertalade pojkvännen att flytta till Malmö och började arbetet med att hitta en lokal.
Under tiden tog hon jobb på Solo i Malmö och blev kollega med bland annat Robin Jarfjäll och Jakob Malmström som ska starta Nuages Lourds i samma kvarter. Och det finns fler Solo-kopplingar i kvarteret. Både Linus Jaxin, butikschef på A Place, och Victor Sjöstedt, butikschef på Nudie, kommer från Solo som stängde sin sista butik i Malmö vid årsskiftet.
Vad är det som gör att du valde just Davidshallstorg?
– Jag letade runt rätt mycket, bland annat på Friisgatan, men det är otroligt mysigt här. Det finns många butiker som kör sin egen nisch och har en karaktär. Det passar mycket bättre för en hattbutik att ligga här än på gågatan, säger Elin Jakobsson.
När det gäller hattutbudet i Malmö så är den klassiska butiken Westerblads på Östra Förstadsgatan stadens enda renodlade butik. Tills nu.
– Jag ville öppna detta just i Malmö, för jag tycker att det behövs ett nytänkande trendigt ställe som även har med det klassiska, säger Ellin Jakobsson.
Bild: Patrik Renmark
Vad är det som är så kul med hattar?
– Hatten är pricken över i:et. Den ger en extra touch till klädseln och sätter färg på vardagen. När man jobbar med hattar så träffar man så många fantastiska karaktärer.
Hatthyllan ska ha ett samarbete med en modist i stan, vilket gör att om en kund vill skapa en hatt från scratch så kan de stå till tjänst med det.
Bland klassiska hattmärken som Stetson, Borsalino, Mayser och Brixton har Elin Jakobsson tre andra märken som är hennes favoriter just nu.
– Svenska Horisaki är en stor inspiration. De gör väldigt flippade hattar och ett häftigt hantverk. Sen har vi Don från Paris som gör klassiska filthattar. Superduper Hats från Italien gör allt möjligt, men är inte så erkända som de borde vara, säger Elin Jakobsson.
Den 10 mars öppnar Hatthyllan på Davidshallstorg 1 .
Håll koll på Malmös modeliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Davidshalls modekvarter
Gå till toppen