Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Man kommer hem från jobbet och folketinget har bestämt att man inte är dansk”

Invandrares barn räknas inte som danskar. Ett uttalande med den innebörden röstades igenom i det danska folketinget i förra veckan och har väckt stor upprördhet.

Benjamin Waraich, född och uppväxt i Köpenhamn, arbetar inom det danska försvaret. Hans föräldrar kommer från Pakistan.
På Facebook delade han en bild av sin uniform, med den danska flaggan på ärmen.
”Förstår ni? Man kommer hem från jobbet och får veta att folketinget har bestämt att man inte längre är dansk” skriver Waraich.
Han är en av de många danskar som reagerat på ett uttalande som röstades igenom i det danska parlamentet i torsdags med röstsiffrorna 55-54.
I det sägs att folketinget anser det bekymmersamt att "..det idag finns områden i Danmark där andelen invandrare och deras efterkommande från icke-västliga länder ligger över 50 procent. Det är Folketingets uppfattning att danskar inte ska vara i minoritet i bostadsområden i Danmark."
Initiativet kom från Martin Henriksen, från invandringsfientliga Dansk folkeparti. Han frågade integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) vad hon tänker göra åt att det bor fler personer med invandrarbakgrund än med dansk bakgrund i ett bostadsområde i Brøndby kommun söder om Köpenhamn.
Den borgerliga regeringen röstade för uttalandet, som också innehåller skrivningar om att fortsätta minska antalet asylsökande och familjeåterföreningar i Danmark. Hela det röda blocket röstade emot och ledamoten Mattias Tesfaye (S), vars far är från Etiopien, påpekade att det är som ett slag i ansiktet på många unga i området Brøndby Strand.
– Jag möter så många unga där som står mitt i en identitetskris, och som hela tiden får veta att det inte är danskar, sade han i samband med omröstningen.
Många andra kända danskar med invandrade föräldrar fördömer uppdelningen mellan personer med invandrarbakgrund och”danskar”. Tidigare jämställdhetsministern Manu Sareen skriver på Twitter: ”då är jag väl den första indiern som har suttit i en dansk regering”.
Köpenhamns integrationsborgmästare Anna Mee Allerslev, född i Sydkorea, skriver på Facebook:”Det är ju helt galet. Majoriteten i folketinget tycker uppenbart inte att jag är riktigt dansk.”
Det borgerliga danska regeringspartiet Venstre tycks ha drabbats av eftertankens kranka blekhet. Partiets integrationspolitiska talesperson, Jan E Jørgensen, erkände på söndagen att formuleringen inte blev helt lyckad.
– Det kan läsas som om vi menar att man inte kan vara dansk om man inte är född här eller om ens föräldrar inte är det. Det menar vi såklart inte, säger han ångerfullt.
Martin Henriksen (DF) har ingen förståelse för att Venstre nu vill mildra effekten av det uttalande som partiet röstade för. När Danmarks Radio pressar Henriksen på vem han menar är”riktig dansk” så säger han att det inte räcker med att ha danskt pass.
– Det är ju språket, självklart, traditioner, en kultur. Många danskar är kristna, de är demokrater. Det är ett särskilt sätt att umgås, en mentalitet, humor. Det är paketet, och ju mer du har ur det, desto mer dansk är du, svarar Martin Henriksen.
Manu Sareen, tidigare Norden- och jämställdhetsminister i Danmark.Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Anna Mee Allerslev, integrationsborgmästare i Köpenhamn.Bild: Lisbeth Westerlund
Gå till toppen