Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nykläckt minivaktel arbetar i Botan

Världens minsta hönsfågel bor och arbetar i Botans växthus i Lund. Årets första kycklingar har sett dagens ljus. Föräldrarna ruvar de pyttesmå äggen jämställt.

Vaktelkyckling på språng under banan- och kanelträd. De små hönsfåglarna är en del av den biologiska bekämpningen av ohyran i växthusen. Men de får samtidigt så mycket undulatfoder som de vill ha.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den lilla flocken av arten kinesisk dvärgvaktel lever i Victoriarummet, där jättenäckrosorna flyter, och i Kryddpepparrummet, där pepparn växer. De behöver aldrig vänta på att skjutdörrarna ska öppnas mellan de två reviren, eftersom de har en alldeles egen trång passage att traska i när de vill spana på varann – eller mucka gräl.
Det har bott vaktlar i växthusen i många år. Tillsammans med bland annat lurviga larver från nyckelpigor och rovsteklar, som förvandlar bladlöss till mumier, håller hönsfåglarna efter ohyra som intresserar sig för växterna.
– När jag lyfte på matskålen en dag var där kackerlackor. Två vaktlar var framme och tog dem direkt. Då kände jag mig stolt, säger Katarina Löthman Kaliff, en av tre anställda på Botan som sköter fåglarna.
Så här stort är ett vanligt hönsägg i jämförelse med två vaktelägg. Det spräckliga i mitten har inköpts som delikatess i Lunds Saluhall. Det lilla grönaktiga har värpts av kinesisk dvärgvaktel i Botan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vuxna kinesiska dvärgvaktlar är cirka tolv centimeter långa och väger 100 gram. De är ungefär hälften så stora som vaktlar som lever i vilt tillstånd i Sverige och väger mindre än en fjärdedel jämfört med fransk kulturvaktel som föds upp för sina ägg och sitt kött.
Miniatyrvaktlarna i Botans växthus producerar små, grönaktiga, ägg. Flera honor lägger sina ägg i samma rede. Både de brunspräckliga honorna och de mer färgsprakande tupparna ruvar.
Årets första sex kycklingar såg dagens ljus mitt i ett bestånd lågväxande pilea.
Alla visar inte den rätta respekten för de nykläckta.
Förra helgen jagades de av besökare som ville ta upp dem i handen och fotografera dem. Både vuxna och kycklingar blev väldigt stressade.
– Fåglar kan få hjärtslag, säger Botans föreståndare Bente Eriksen.
Mitt i maten sitter kycklingen som nyligen kläckts i Botan. Foderskålarna står väl synliga i växthusen. Intresserade behöver bara vänta en liten stund innan fåglarna som gömmer sig i grönskan kommer fram. De får inte röras eller lyftas upp. Det kan stressa dem till döds.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur ska man titta utan att skrämma dem?
– Matskålarna står på öppna platser. Om man sitter stilla och har lite tålamod så kommer de fram, säger Bente Eriksen.
Personalen är mån om att hönsfåglarna som springer fritt i växthusen inte ska bli för tama. De ska vara så skygga att de håller sig undan när besökare kommer och trampar med stora fötter.
Djur fascinerar. När föreståndaren Bente Eriksen ska berätta för grupper om allt det gröna i växthusen brukar hon få vänta en kort stund innan alla tittat färdigt på de små fåglarna som pilar hit och dit och försvinner in i den låga markvegetationen.
– De är oväntat bra på att flyga, men de gör det inte så ofta. De kan sticka hela vägen till taket om de får lust, men det hör inte till vanligheterna, berättar Katarina Löthman Kaliff.
Katarina Löthman Kaliff talar om vaktlarna med kärlek. Hon tittar till dem varje morgon, serverar mat och vatten och räknar in dem – om hon kan. ”Det är härligt att lyssna på dem”, säger hon.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utanför växthusen är det minusgrader och snö. Där inne ligger temperaturen på cirka 23 plusgrader.
Vakteltupparna brukar slåss och skrika på varandra en period innan små kycklingar kläcks. Personalen försöker ha koll. Meningen är att stammen inte ska bli större utan hållas i stort sett konstant på ett tiotal individer. Det innebär att kycklingar får flytta från Botan och att ägg tas om hand och förstörs.
I Lunds Saluhall gick det den senaste veckan att köpa betydligt större vaktelägg som en delikatess för nio kronor styck.
Tillreder ni vaktelägg på något sätt?
– Nej, det har jag aldrig varit med om, säger Bente Eriksen.
Under hennes två år som intendent på Botan har vaktlarna aldrig rymt från växthusen. Men nyfikna är de. Så fort de får en chans sticker de in och kollar i rummet för orchidéer och ananasväxter.
Hur mycket nytta gör de kinesiska dvärgvaktlarna?
– Det är svårt att räkna på det. De rör runt och bajsar, pickar och plockar lite och gör växtligheten mer naturlig, säger Katarina Löthman Kaliff.
Vakteltupparna är blå på bröstet. De är jämställda och tar mycket ansvar för sina kycklingar. När de rör sig ser det också ut som om de bär lysande gula strumpbyxor.Bild: Ingemar D Kristiansen
Katarina Löthman Kaliff har vuxit upp med vanliga hönor. Hon tycker att de är rätt lika de små kinesiska dvärgvaktlar hon sköter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vaktelkycklingarna smälter väl in i sin omgivning. De utstöter små läten när de kommer för långt från sina föräldrar. Vaktlarna får lite extra gott att äta till helgen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen