Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ygeman rädd att polisens vassaste vapen blir trubbigare

Medan polisen i Malmö kämpar mot en mordvåg försöker regeringen desperat rädda brottsutredarnas viktigaste vapen: datalagring.
Men reglerna för att få ut teletrafik kommer att skärpas.
– Jag delar polisens oro, säger inrikesminister Anders Ygeman.

"Jag tar situationen i Malmö på stort allvar", säger Anders Ygeman.Bild: Hussein El-alawi
Efter mordet på en 23-årig man vid Möllevångsgtorget på söndagskvällen har polisen i Malmö nu ett dussin öppna mordutredningar från det senaste året på sitt bord.
Antalet skottlossningar och olösta mordförsök är långt över hundra.
Med tanke på att inte bara Malmö, utan även Göteborg och Stockholm, drabbats av ett ökat gängvåld kom ett utslag från EU-domstolen strax före jul sällsynt olägligt för polisen: De svenska reglerna om datalagring är ett otillåtet ingrepp i människors privatliv.
Utslaget sände en chockvåg genom Europas polis- och åklagarmyndigheter.
"Det är ett enormt slag att förlora det här verktyget", sade chefsåklagare Ola Sjöstrand i HD och Sydsvenskan på måndagen.
Samma dag besöker inrikesminister Anders Ygeman Malmö, inbjuden av kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh till en "samling för ett tryggare Malmö". I en intervju med HD och Sydsvenskan försäkrar Ygeman att regeringen gör allt för att polisen ska få behålla sitt viktiga vapen i jakten på mördare.
– Jag delar polisens bild av hur viktig datalagringen är och jag delar deras oro. Vi behöver verkligen den här informationen för att utreda grov och organiserad brottslighet, säger Ygeman.
Direktivet om datalagring antogs av EU 2006. Det har omsatts i svensk lag. Enligt den ska IT-bolag och teleoperatörer lagra trafikdata – mobilsamtal, sms och mejl – i sex månader.
Läs också Chefsåklagare: Katastrof om polisen inte får ut teledata i jakten på mördare
När exempelvis ett mord inträffar kan polis och åklagare begära ut uppgifter från operatörerna. Dels samtalslistor, dels positionsbestämningar, det vill säga var en telefon befann sig vid en viss tidpunkt.
Nu hotas alltså denna möjlighet.
Och runt om i Europa brottas regeringarna med frågan hur man ska rädda datalagringen åt polisen. Ygeman har talat med flera av sina kolleger.
– Tyskland har en mer bantad version. Där får man bara lagra trafikdata i två veckor. Holländarna är väldigt oroliga. De har en lagstiftning som liknar vår. Frankrike säger i princip att den där EU-domen är värdelös. Den kan ni glömma. Men de står inför samma problem som vi, säger Ygeman.
Ett problem är att EU-utslaget är extremt otydligt. Inom kort väntas EU-kommissionen komma med ett uttalande om hur det ska tolkas..
Under tiden har Ygeman talat med de svenska teleoperatörerna och vädjat till dem att fortsätta spara trafikinformation - och samarbeta med polis och åklagare.
– Hittills har jag haft bra möten med operatörerna, säger Ygeman.
Han befarar dock att regeringen i slutändan tvingas justera den svenska lagen så att det blir krångligare för polis och åklagare att få ut trafikdata. Dels kan det bli fråga om att korta den tid som operatörena tvingas lagra information, dels att öka kontrollen över ärendena.
Enligt dagens regler ska polis och åklagare få klartecken av domstol för ett få ut trafikdata i en förundersökning. Däremot krävs det inte när man begär ut information i ett bredare underrättelsearbete, tilll exempel när polisen kartlägger narkotikasmuggling.
– Jag ser framför mig att vi tvingas införa regler om domstolsprövning även i de här fallen, säger Ygeman.
Vid mötet i Malmö med polischefer, åklagare och lokala politiker var fokus på hur samarbetet mellan statliga och lokala myndigheter ska bli bättre när det gäller att förebygga och bekämpa gängkriminalitet.
Katrin Stjernfeldt Jammeh efterlyste skarpare redskap för socialförvaltningen att gå in med tvingande åtgärder i en familj där ett barn är på glid mot kriminalitet.
På en pressträff efter mötet redogjorde Anders Ygeman för de runt trettio straffskärpningar som regeringen redan gjort för att klämma åt den grova brottsligheten.
Men han slog också ett slag för att varje medborgare måste ta sitt ansvar genom att inte gynna en svart ekonomi där brottsligheten gror.
– Om du klipper dig för en femtiolapp, tar en taxi utan kvitto eller drar i dig en lina kokain på helgen så göder du kriminaliteten.
Gå till toppen