Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla hjärtans dagfirande förbjuds i Pakistan

Hjärtformade ballonger, godis och kärleksdikter i all ära. I Pakistans huvudstad Islamabad har en hög domstol förbjudit allt offentligt firande av alla hjärtans dag.

Firandet av alla hjärtans dag den 14 februari har spridit sig över världen och brukar betyda klirr i kassan för bland annat försäljare av blommor och choklad.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
I en inlaga till domstolen heter det att förberedelserna för att fira den rosenkantade dagen "går emot islam och bör förbjudas omedelbart". Domare Shaukat Aziz tyckte likadant och förbjöd på måndagen firande på offentliga platser och i myndighetsbyggnader med omedelbar effekt, skriver tidningen Dawn. Tryckta och digitala medier har beordrats att stoppa alla hjärtkantade reklamkampanjer, och mediemyndigheten Pemra har fått i uppdrag att övervaka pakistanska medier den 14 februari.
Alla hjärtans dag brukar riva upp blandade känslor i Pakistan, liksom i flera andra i huvudsak muslimska länder. I fjol uppmanade president Mamnoon Hussain sina landsmän att slopa den kommersiella högtiden med hänvisning till att det är ett västerländskt påfund och inte en del av den muslimska traditionen. Tidigare år har firanden förbjudits i lokala distrikt.
Men det finns också kreativa motkampanjer. En av de mer uppmärksammade är haya-dagen, som firas på flera universitetsområden i Pakistan just den 14 februari. Haya är ett begrepp inom islam som fokuserar på anspråkslöshet och självrespekt.

Fakta: Pakistan

Har drygt 203 miljoner invånare (exklusive de omkring 2 miljoner som bor i den av Pakistan kontrollerade delen av området Jammu och Kashmir, vilket sedan 1949 preliminärt är delat mellan Pakistan och Indien).
Gränsar till Iran i väster, till Afghanistan i nordväst, till Kina i norr och till Indien i öster.
Har tidigare tillhört Indien och därmed varit brittisk kronkoloni. Delades av och utropades som självständig stat 1947. Dess historia präglas av militärkupper, etniska konflikter och korruption.
Huvudstad är Islamabad.
Merparten av Pakistans invånare är sunnimuslimer, med det finns en stor shiamuslimsk minoritet och mindre grupper av hinduer, kristna, buddhister och parser (zoroastrier).
Källa: Nationalencyklopedin och UI
Gå till toppen