Vellinge

Brotten minskar – men inbrotten i Skanör ökar

Inbrott är det som oroar flest i polisens trygghetsmätning. Men på de flesta orter motsvarar brottsstatistiken inte invånarnas rädsla – Skanör är stället som bryter mot trenden.
– Och tyvärr fortsätter inbrotten öka under 2017, säger kommunpolis Mats Rindborn Grahl.

Varje år genomför polisen en trygghetsmätning där statistiskt utvalda personer i varje sydkommun tillfrågas. I år har Vellinge medfinansierat undersökningen, som har utökats till ett underlag på 1 200 Vellingebor.
Vissa gemensamma nämnare märks i alla kommuner: fler känner sig otrygga, samtidigt som brottsligheten minskar. Enligt polisen ligger brottsstatistiken för 2016 på de lägsta nivåerna på 18 år. Men rädslan för inbrott kvarstår hos sydskåningarna – och många oroas av fortkörare.
Vellinge tillhör kommunerna i polisområde södra Skåne där flest tillfrågade är rädda för att drabbas av inbrott. På Näset är andelen oroliga fler än i övriga kommunen, vilket också motsvarar brottsstatistiken. I Skanör anmäls nästan fyra gånger fler inbrott än för fem år sedan, samtidigt som brottskurvan sjunker på övriga orter.
– Tyvärr visar statistiken också att inbrotten i Skanör fortsätter öka även under 2017. Vi jobbar med de tips som kommer in och kontrollerar skåpbilar och lastbilar. Vi har ett par ärenden på gång just nu och spår att gå på. Det finns misstänkta, säger Mats Rindborn Grahl.
Skadegörelse uppfattas också som ett ökande problem i Vellinge.
– Det har varit ganska mycket – i synnerhet på skolor och kommunhuset, så det finns visst fog för människors oro. När det gäller det egna hemmet är det inte lika befogat, säger Mats Rindborn Grahl.
Trafikproblem som fortkörare och buskörning med moped eller mc är också något som oroar. I Vellinge tätort och Hököpinge uppger också invånare att de besväras av stökiga ungdomsgäng.
– Vi jobbar på det. De flesta av de här tonåringarna är kända av kommunen och socialen sedan tidigare, men det här är ett långsiktigt arbete. Vi har problem med vissa ungdomar, samtidigt ligger siffrorna för folk som är otrygga för att vara ute på kvällen bland de lägsta i södra Skåne.
Generellt sett pekar brottsstatistiken ner – varför är då folk otryggare?
– Medierapporteringen om att polisen inte räcker till påverkar säkert, men såklart också faktiska händelser i kommunen. Ens hem är ens borg. Inbrotten ökar och det skapar oro. Jag tror på det långsiktiga arbetet, men det oroar mig att otryggheten ökar.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
FRÅGAN/ Upplever du Vellinge som en trygg eller otrygg kommun?
Bild: Micaela Landelius
Mariola Wróbel med dottern Kaja 15 månader, Höllviken: "Jag upplever inte att det finns några större problem i Vellinge. Polisen rör sig mycket i kommunen och har koll på vad som händer – det skapar trygghet".
Bild: Micaela Landelius
Per Juhlin, Vellinge: "Inbrotten skapar otrygghet. Jag har själv aldrig drabbats, men jag känner folk som har haft inbrott. Ett annat problem är klottret. Det är tradigt och kostar mycket pengar för enskilda fastighetsägare. Det är sällan det syns poliser i kommunen, men jag är aldrig rädd för att gå ut på kvällen. Vi är ändå mer skyddade idag än vi var för tio tjugo år sedan."
Bild: Micaela Landelius
Cecilia Frank, Östra Grevie: "Jag upplever att det är en väldigt trygg kommun om man jämför med större städer. Man hör sällan om våld och överfall i Vellinge. När det gäller trafik var det fler poliskontroller utanför byarna förr, men de kanske inte behövs i samma omfattning längre".
Bild: Micaela Landelius
Axel Walle med sonen Gustav, 1,5 år, Vellinge: "Man läser och hör att det finns en ökad oro hos vissa, men jag känner mig trygg i kommunen. Man kan röra sig obehindrat och känner sig inte begränsad i sitt liv. Det är viktigt".
Bild: Micaela Landelius
Morgan Wilsell, Malmö, jobbar i Vellinge: "Det som kan skapa otrygghet är att det har varit lite skadegörelse och problem med ungdomarna. Det är för lite poliser i kommunen".
Gå till toppen