Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De binder samman Malmö med träning och läxhjälp

De är unga. De är målmedvetna. I kväll ägnar de sig åt idrottsträning och läxläsning.
Men deras ledare har större mål än så.
– Vi odlar samhörighet, självförtroende och självkänsla. Då får man också förmåga att ge till andra, säger baskettränaren Kristoffer Gafor.

Avslutande peppning efter väl genomfört träningspass. Leon Kronkvist, Christoffer Trang, Maria Tsilimbaris, Julian Möllerström Baltatzis och Nicolas Lunabba slår händerna mot varandra.Bild: Patrik Renmark
Att hjälpa till i arbetet med integration är en uppgift som många svenska idrottsklubbar tagit på sig på eget initiativ. I Malmö är flera idrottsföreningar aktiva i olika projekt.
Basketklubben Malbas var tidigt ute när man 2004 drog igång det ungdomssociala projektet Hela Malmö. På kort tid blev 400 ungdomar från årskurs 4 aktiverade i verksamheten. Idag är Hela Malmö på väg att frigöra sig från Malbas och har vuxit till en gigantisk ungdomsverksamhet med 200 funktionärer och 4 200 aktiva barn och ungdomar.
– Banden till Malbas finns kvar. Vi är en del av samma familj, men är numera mer socialt fokuserade än vad basketklubben är, säger Nicolas Lunabba, verksamhetschef för Hela Malmö.
Han berättar att Hela Malmö är aktivt i alla Malmös stadsdelar, men med extra tonvikt på mötesplatser som Sofielund och Norra Sorgenfri. Ungdomarna sysslar med allt från foto och film till fotboll och festivalbesök, men tyngdpunkten har också legat på basketboll och läxhjälp.
– Vårt primära fokus är att jobba med barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Vi vill hjälpa till att stärka barn och ungdomar som individer och stärka deras roll i ett större sammanhang, säger Nicolas Lunabba.
Han tar oss med till en grupp ungdomar som tränar basket i Borgarskolans gymnastiksal. Här är ett 20-tal tjejer och killar i full gång med kvällens boll- och fysträning.
Kristoffer Gafors kraftfulla röst ekar i salen. Han är baskettränare och pushar hela tiden ungdomarna med uppmuntrande tillrop och kollektivt peptalk.
– Nu har vi exakt 16 minuter kvar av träningen. Är ni redo för de mest effektiva 16 minuterna i ert liv? frågar han.
– Jaa, får han höra i ett samfällt svar.
– Bra! Det här är en av de bästa starterna vi haft. Nu kör vi!
Kristoffer Gator berättar att han inte bara vill erbjuda deltagarna en möjlighet att förkovra sig i basketboll, utan att han också vill ge ungdomarna en känsla av att de äger sin egen tillvaro.
– Jag vill få fram det verkliga jaget i var och en. Vi pushar varandra, tjejer och killar från 11 till 16 år. Vi övar oss i samhörighet, i fysisk träning, i mental träning. Vi är lite inspirerade av USA. Där bedrivs jättemycket individuell träning i större sammanhang, säger Kristoffer Gator.
När träningen är slut frågar Nicolas Lunabba hur många av deltagarna som ska följa med på den efterföljande läxhjälpen. Nästan alla räcker upp handen.
– Bra, så ska det se ut! säger han.
En av de ungdomar som ger sig av på en kort vandring från baskethallen till läxhjälpen är tolvårige Christopher Trang. Han säger att han gillar att både träna och läsa.
– Läxhjälpen är bra. Men också fikan. Sen när jag kommer hem slipper jag tänka på läxor. Jag kan käka, spela något spel, läsa en bok och sova, säger han.
Fatou Maria och Maria Tsilimbaris tar igen sig efter basketdrillningen. Nu väntar läxhjälp.Bild: Patrik Renmark
Fjortonåriga Maria Tsilimbaris håller med:
– Det känns lättare att göra läxan här än hemma, säger hon.
De övriga basketkompisarna är inne på samma spår. De kommer från olika håll i Malmö och är tacksamma för att de får hjälp med glosor, mattetal och läxor i allt från religion till kemi.
– Det är kul att hjälpas åt, säger en av killarna.
– Det är kul att göra läxor med kompisarna. Hemma vid köksbordet är det helt tyst, säger en annan.
– Och Linus är bra på att ge hjälp när mattetalen är svåra, säger en tredje.
Med Linus syftar han på 21-årige matteläraren Linus Dubbelman. På dagarna arbetar han som gymnasielärare på Pauliskolan, på kvällarna ägnar han sig åt basket och läxhjälp i Malbas klubblokaler.
– Det här är en annan nivå, men lika kul. Jag får betalt för en timme per kväll, men ofta blir det ytterligare en timme utan lön, säger han.
Kristoffer Gafor ger Elias Olander några uppmuntrande råd under basket- och styrketräningen i Malmö borgarskolas gymnastiksal.Bild: Patrik Renmark
Den sociala verksamhet som bedrivs av elitklubbar som Malbas, Malmö FF och FC Rosengård röner stor uppskattning bland Malmös politiker. Idrottsföreningarna har naturliga tentakler in i Malmös alla stadsdelar. Föreningarna har en dokumenterad förmåga att göra ungdomar mer skötsamma än vad de annars kan bli i en tillvaro utan det fotfäste som idrottsrörelsen har att erbjuda.
Idrottsklubbarna går för sin del in i en helt annan ekonomisk division när de också deltar i social verksamhet. De får högre status och större ekonomiska resurser via fonder, stiftelser och kommunala bidrag – resurser som kan användas för spelarlöner och nya administrativa krafter inom ramen för de sociala projekten.
Riktigt stora pengar – och riktigt stora insatser – blir det tal om först om idrottsföreningarna sätter sig in i EU:s snåriga regelverk och söker stöd för sina sociala aktiviteter också från Europeiska socialfonden (ESF).
Där finns FC Rosengård, där har också Malmö FF varit med på ett hörn, men än så länge inte Hela Malmö.
Linus Dubbelman ger en chokladätande Leon Kronkvist hjälp med kvällens läxuppgifter medan en leende Kalle Hellberg väntar på sin tur.Bild: Patrik Renmark
Nicolas Lunabba är en eldsjäl som tagit emot pris som Årets förebild av Hassela Skåne. Men det är inget han skryter med när han förklarar grundidén bakom Hela Malmö.
– Dynamiken här är fantastisk. Här finns ett engagemang och en positivism som är enastående. Vi odlar en ödmjukhet bland de här ungdomarna. De måste alla förhålla sig till varandra.
– Här finns en mångfald och kraft. Titta där! En elvaårig grabb som får stöd av en sextonårig tjej. Här träffar våra deltagare unga från andra områden i Malmö. De får kompisar över hela stan.
När vi kommit in i Malbas klubblokaler och ungdomarna slagit sig ner vid ett av läxborden i källaren plockas datorerna och läxböckerna fram. Nicolas Lunabba ger ungdomarna ny energi efter träningen i form av några chokladstänger.
– Käka! Och sen gör vi vad vi ska. Ni bestämmer vad ni ska göra. Och så gör vi det. Säg till om ni behöver hjälp. Nu är det fokus!
FAKTA/Andra klubbar som driver sociala projekt
• Malmö FF har satt flera sociala projekt i rullning.
Fotboll för ensamkommande unga är ett samarbete med Malmö stad, Ensamkommandes förbund och boenden. Målet är att skapa en gränsöverskridande mötesplats på fotbollsplanen.
Fotboll mot rasism är en turnering med närmare etthundra deltagande flick- och pojklag från hela Skåne. Utanför planen ordnas utbildningsdagar och seminarier där ledare och spelare får fundera på vad man kan göra konkret för att trygga allas lika värde.
Karriärakademin är ett arbetslöshetsprojekt där MFF samarbetat med Malmö stad, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Europeiska socialfonden för att överbrygga glappet mellan vad ungdomar kan och vad som krävs för ett jobb.
Jobbmatchning går ut på att hitta jobbmöjligheter hos MFF:s samarbetsföretag. Bland dem märks MKB, Intersport, SSP, Ricoh, Sveriges tvätteriförbund, Moelven Modus och MIAB/NCA.
• FC Rosengård förmedlar jobb och utbildningar.
Boost by FC Rosengård är ett jobbprojekt som förmedlat 749 anställningar och 243 CSN-utbildningar sedan 2011. "Cirka 50,5 procent av deltagarna har uppnått sitt mål om anställning eller utbildning genom att delta i projektet", skriver klubben på sin hemsida.
Projektet har hittils bekostat av EU via Europeiska socialfonden. I väntan på att en ny ansökan till ESF för 2017 blivit behandlad så drivs projektet just nu med stöd från Region Skåne och Malmö stad.
Kul på hjul drivs tillsammans med Röda korset, Tjejer i förening/ABF och Malmö stad. Det är ett integrationsprojekt där cykeln är ett verktyg för att öka barns och ungdomars rörelse i staden.
Football for life är ett biståndsprojekt som sedan 2008 arbetar med att stärka självkänslan för unga kvinnor i Sydafrika.
• LB 07 Malmö vill fånga upp unga i riskzonen
LB 07 har startat upp flera sportsliga samhällsprojekt för att bidra till "en hållbar utveckling" i Malmö samt fånga upp "unga som finns i riskzonen för att hamna i utanförskap". Klubben vill erbjuda "ungdomar i resurssvaga områden en aktiv fritid". Formuleringarna rimmar klockrent med Malmö stads mål för bidragsstyrt föreningsarbete.
Nattfotboll pågår på lördagskvällar i Lindängens sporthall för att ge ungdomar meningsfull sysselsättning på de tider när behovet är som störst.
Fotboll för tjejer bedrivs varje lördagseftermiddag i samma hall.
Jobbchansen syftar till att få arbetslösa ungdomar ut i arbete eller fortsatta studier. LB 07:s fokus ligger på karaktär, koder och karriär.
Skolträffen är ett projekt för att få ungdomar att bygga nätverk och skapa kamratskap "över de synliga och osynliga gränser som finns i våra samhällen".
• Malbas driver egen uppsökande verksamhet
Sedan Malbas låtit Hela Malmö få en allt mer egen inriktning mot events som Malmöfestivalen och Summersplash samt värdskap för riktade projekt som Generation Next och UMIS har basketklubben dragit i gång nya idrottsinriktade satsningar.
Malbas ordnar turneringar för att öka kontakterna över stadsdelarna.
Klubben erbjuder klassbesök av Malbas ligaspelare och teorilektioner om idrottens värden. Klubben startar upp träningsgrupper i skolor för att tillgodose barnens rörelsebehov.
Malbas vill få klubbens seniorspelare att etablera sig i bostadsområden där de med hyresvärdarnas hjälp kan agera förebilder, till exempel som nattvandrare.
• MIP verkar för missgynnade grupper i Malmö.
Malmö ideella föreningars paraplyorganisation (MIP) har fått 9,8 miljoner i bidrag från EU och Europeiska socialfonden för att under åren 2016-18 arbeta för missgynnande gruppers situation i samhället.
Bland 49 föreningar som är med i projektet finns två med fokus på idrott: Malmökorpen och Malmö idrottsföreningars samorganisation.
Gå till toppen