Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Röda rosor och geléhjärtan – så firar vi alla hjärtans dag

Blommor, choklad, parfym eller sexiga underkläder? Hur uppvaktar vi den vi älskar på alla hjärtans dag? Vi frågade några i kärleksbranschen.

Per WesterbergBild: Patrik Renmark

”Priserna rakar i höjden”

Per Westerberg, florist på Lathyrus blomsterhandel i Malmö: ”Blommor är fantastiska för att förmedla känslor - och alla hjärtans dag är den största enskilda dagen för oss blomsterhandlare. Skrönan om att all världens rosor inte räcker till är kanske inte helt sann - men priserna rakar i höjden på blomsterauktionerna flera veckor före. Helst ska det vara långskaftade röda, och åttio procent av kunderna är män. Såpass traditionella är vi, även om många väljer romantiska buketter istället. Jag tar alltid med mig en blomma till min sambo. Men det är en stressig dag, så jag kan väl inte säga att jag lägger min själ i det.”
Samer Abdulreda.Bild: Patrik Renmark

”Alla hälsningar har lagts i en burk”

Samer Abdulreda, elevkårsordförande på Malmö Borgarskola: ”Vi använder hela veckan för att skapa samhörighet på skolan, med lekar och andra aktiviteter som ska få folk att prata mer med varandra. Och så skickas det rosor såklart. I år har vi förbättrat möjligheterna att vara helt anonym – alla hälsningar har lagts i en burk, så att ingen har kunnat se vem som har skickat till vem. För vissa kan alla hjärtans dag vara jobbig om man inte får någon ros. Därför har vi också ändrat reglerna för utdelning så att de som får rosor får komma och hämta dem, istället för att de delas ut inför hela klassen.”
Läs också Alla hjärtans är högtiden vi gillar att fira
Stefania Soléus.Bild: Ingemar D Kristiansen

”Det är okej att visa sina känslor”

Stefania Soléus, chokladförsäljare på Ahlgrens konfektyr i Lund: ”Alla hjärtans dag är en stor högtid för vår bransch. Vissa kunder, främst äldre, tycker att det är tramsigt, att det inte är vår högtid. Men bland de unga finns inte det motståndet; alla verkar vilja fira. Det blir en dag då det är okej att visa sina känslor med en fin gest till den man är kär i eller vänner man håller av. Vi säljer allt från lyxiga hjärtformade askar med våra egna praliner till geléhjärtan och I love you-klubbor, faktiskt främst till män i alla ålderskategorier. Choklad ska man för övrigt aldrig sluta med. Man mår ju så bra av det.”
Ronnie Lindholm.Bild: Patrik Renmark

”Rött ska det vara till alla hjärtans”

Ronnie Lindholm, sexleksaksförsäljare i Malmö: ”Alla hjärtans dag har nog inte riktigt slagit igenom hos oss – vi har inte påtagligt många fler kunder inför den dagen än andra dagar. Men visst kommer det lite folk som vill köpa små presenter. Killar som vill handla näpna och sexiga röda underkläder och öppna trosor utan botten, eller bondagekit med hand- och fotbojor och kanske en hjärtformad paddel att smiska med. Många vill ha stavar också, och röda pittar. Rött ska det vara till alla hjärtans. ”
Läs också Hjärnan rymmer kärlekens kemi
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen